Limonkowe śledzie z imbirem

środa, 17 grudnia 2014

Limonkowe śledzie z imbirem

Limonkowe śledzie z imbirem to mój zeszłoroczny pomysł na śledzia, który niestety nie zdążył na publikację rok temu. Pojawia się teraz na blogu i z pewnością za kilka dni pojawi się na naszym wigilijnym stole. To właśnie lubię w blogowaniu i gotowaniu w ogóle - że dania, które kiedyś jadło się w tej samej formie, można podać inaczej. U mnie tak jest ze śledziami - nigdy ich nie ubiłam, choć ich nie jadłam, jednak kiedy raz spróbowałam i poznałam, jak duże jest pole do popisu, jeśli chodzi o ich przygotowanie, co roku kombinuję ze smakami. To też szansa, by pokazać, jakie pyszne może być podanie tego, co znamy, w trochę innej formie. Te śledzie z imbirem są wynikiem takiej próby, bardzo nam posmakowały, bo są lekkie, a dzięki dodatkom odświeżające, energetyzujące. Jeśli lubicie imbir i limonkę, te śledzie trafią w Wasz gust!
śledzie z imbirem

Śledzie z imbirem - składniki

2 filety śledziowe w oleju
1 biała cebula
1/2 szklanki octu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzy ziarnistego kolorowego
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 limonki

Matiasy moczymy w wodzie lub w mleku przez całą noc. Osączamy, kroimy w kawałki szerokości ok. 4cm.
śledzie z imbirem
Cebulę kroimy w cieniutkie plasterki.

Ocet, cukier, sól umieszczamy w garnuszku, zalewamy szklanka wody. Dodajemy pieprz ziarnisty, listek laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego i zagotowujemy całość. Dodajemy do wrzątku cebulę., zdejmujemy z ognia i studzimy.
śledzie z imbirem
Kiedy zalewa ostygnie, dodajemy łyżkę imbiru i skórkę z 1 limonki.
śledzie z imbirem
Drugą limonkę kroimy w cieniutkie półplasterki. Układamy warstwami cebulę, śledzia, plastry limonki i zalewamy całość zalewą. Limonkowe śledzie z imbirem smakują najlepiej, kiedy smaki się przegryzą.

4 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!