Drożdżówki cynamonowe wieńce

piątek, 5 grudnia 2014

Drożdżówki cynamonowe wieńce

Takie czekoladowe czy cynamonowe wieńce w wersji max w poprzednie Święta pojawiły się na kilku blogach. Ja dla odmiany wybrałam mniejsze, pojedyncze drożdżówki cynamonowe, które idealnie pasują do szklanki ciepłego mleka czy kubka herbaty z cytryną. Jak dla mnie jedna taka bułeczka idealnie zaspokaja zapotrzebowanie na coś słodkiego (a warto przed Świętami trochę to zapotrzebowanie ograniczyć;)) Takie cynamonowe wieńce to też piękna dekoracja świątecznego stołu. Przepis z tego bloga.
Drożdżówki cynamonowe

Drożdżówki cynamonowe - składniki na 8 wieńców

275 g mąki pszennej jasnej
14 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 żółtko
85 g masła
szczypta soli

Składniki na nadzienie
60 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
mleko

Drożdże rozczyniamy w małej ilości ciepłego mleka wraz z cukrem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn się spieni.
W międzyczasie rozpuszczamy i studzimy masło.

Resztę mąki wsypujemy do misy miksera. Dodajemy mleko i żółtko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wlewamy zaczyn, cały czas miksując. Kiedy składniki połączą się, dodajemy masło i sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się miękkie, jednolite i delikatnie lepkie.
Drożdżówki cynamonowe
Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość. 

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie - masło topimy w garnuszku, dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy.

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek (nie musi być idealnym prostokątem). Każdy placek równomiernie smarujemy mieszanką maślano-cynamonową i zwijamy w rulon od dłuższego boku.
Drożdżówki cynamonowe
Kiedy będziemy mieli już gotowych 8 rulonów każdy z nich nacinamy nożem lub nożyczkami wzdłuż, ale nie do samego końca,by nie rozciąć ciasta na 2 kawałki. Splatamy ciasto, przekładając jeden koniec nad drugim. Starajmy się, by nacięta strona z nadzieniem podczas splatania była odwrócona w górę. Kiedy mamy już splot, łączymy dwa końce, by powstała okrągła bułeczka z dziurką.

Cynamonowe wieńce układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je mlekiem i resztką mieszanki maślano-cynamonowej.

Drożdżówki cynamonowe pieczemy przez 7 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 12-15 w temperaturze 175 stopni. Studzimy na kratce.

10 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!