Pulpeciki z soczewicy - składniki na 2 porcje
1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy1 liść laurowy
220 g pieczarek
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżka sosu sojowego
duża szczypta tymianku i rozmarynu
pieprz do smaku
Soczewicę zalewamy szklanką zimnej wody, dodajemy listek laurowy i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Soczewica nie będzie miękka, ma być półtwarda. Odcedzamy na sicie, zostawiamy do wystudzenia.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i miksujemy malakserem na mniejsze kawałki (coś jak trociny). Przekładamy do miski. Soczewicę też miksujemy na dość jednolitą masę i dodajemy do pieczarek, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, a kiedy ta się zeszkli, dodajemy czosnek. Chwilę mieszamy, wrzucamy pieczarki i soczewicę. Smażymy około 4 minut, by smaki połączyły się. Zalewamy całość bulionem i gotujemy, aż płyn odparuje. Dodajemy płatki owsiane, sos sojowy, przyprawy i smażymy przez około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Z masy formujemy pulpeciki o wielkości mniej więcej piłki golfowej. Nawilżonymi olejem dłońmi nacieramy delikatnie kulki i układamy na blasze wyłożonej silikonowa matą. Pulpeciki z soczewicy pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni obracając w czasie pieczenia.
Smacznie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) A czy można użyć czerwonej soczewicy czy to kiepski pomysł?
OdpowiedzUsuńPulpeciki zrobione :) wprawdzie moj blender nie calkiem poradzil sobie z soczewica wiec gladka masa to nie byla, ale pulpeciki wyszly pyszne :) teraz chodzi mi po glowie cos podobnego z ciecierzycy... ;) dzieki za super przepis!
UsuńKingo, dzięki!
OdpowiedzUsuńAnonimie, myślę że tak, ale trzeba gotować ją krótko, by nie była zbyt miękka
takie pulpeciki to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, cieszę się:)
OdpowiedzUsuńoj chodzą za mną te pulpeciki od tygodnia:) zapisuję przepis
OdpowiedzUsuńMątewko, daj znać, jak wyszły:)
OdpowiedzUsuńAnonimie, soczewica nie musi być idealnie gładka, ale najważniejsze, że wyszły smaczne. Bardzo mi miło, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń