Sałatka z kaszą jaglaną, dynią i tofu

czwartek, 30 października 2014

Sałatka z kaszą jaglaną, dynią i tofu

Dziś mam dla Was kolejne danie z dynią, jednak tym razem jest to (wreszcie!) coś wytrawnego - Sałatka z kaszą jaglaną, dynią i tofu. Idealna na jesień, jeśli chodzi o kolory składników, ale i smaki. Całość jest lekka, ale sycąca i zdrowa - kasza jaglana, dynia i szpinak działają odkwaszająco na organizm i wzmacniają odporność. Co ostatnio modna, sałatka jest bezglutenowa. Kiedy danie jest jeszcze ciepłe, dopiero co przygotowane, według mnie nie potrzebuje dodatkowego dressingu. Jeśli wolicie, by coś więcej się zadziało na talerzu, przygotujcie prosty sos z oliwy, miodu, soli, pieprzu i soku z cytryny, który idealnie będzie komponował się ze smakami sałatki.

Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszą jaglaną - składniki na 2 porcje

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki przyprawy curry
350 g dyni Hokkaido (waga bez pestek)
1 łyżka miodu
150 g naturalnego tofu
1 łyżka sosu sojowego
2 duże garści szpinaku baby
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki pekanów
sól, pieprz, wędzona papryka, oliwa

Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy 2-3 minuty na średnim ogniu, aż zacznie delikatnie pachnieć. Przelewamy zimną wodą, by pozbyć się goryczki. Do garnka z kaszą wlewamy bulion, dodajemy curry, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy kaszę na małym ogniu (bez nadmiernego podnoszenia pokrywki) przez około 15 minut - kasza powinna wchłonąć cały płyn. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy pół łyżeczki oliwy i mieszamy kaszę widelcem, by porozdzielać ją na ziarnka.
Sałatka z kaszą jaglaną
Dynię kroimy w kostkę o boku 2-2.5 cm (jeśli to odmiana Hokkaido, zostawiamy ją w skórce, inne obieramy) i układamy na blaszce. Skrapiamy oliwą i 1/2 łyżki miodu, oprószamy solą, pieprzem i mieszamy by składniki równomiernie rozprowadzić po kawałkach dyni. Pieczemy przez 2- minut w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem), by dynia zmiękła, ale nie rozpadła się.

Kiedy dynia się piecze, przygotowujemy tofu - kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i rzucamy tofu. Dodajemy miód i sos sojowy, a kiedy sos odparuje dodajemy pieprz i wędzoną paprykę. Smażymy całość, mieszając delikatnie tofu przez około 5 minut.
Sałatka z kaszą jaglaną
Do dużej miski wsypujemy umyty i osuszony szpinak. Dodajemy kaszę i dynię oraz żurawinę i pekany. Mieszamy, by składniki połączyły się. Dodajemy tofu, delikatnie mieszamy i podajemy sałatkę.

11 komentarzy

  1. Ładne, kolorowe, estetycznie podane jedzonko :) Z pewnością bogate w witaminki, takie danie mogę polecić, a już na pewno spróbuje sam przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham tofu! W takiej odmianie musi być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna sałatka, z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowybogerze, bardzo mi miło!

    Natalie, ja tez je lubię, a w tej sałatce sprawdza się świetnie

    Magdaleno, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczny pomysł! od razu zapisuję, bo nie mogę nie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. teenager, mam nadzieję, że posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda rewelacyjnie! ale kolorki :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dynia, jaglanka i tofu - same pyszności w jednej miseczce! Mega! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Łukaszu, starałam się połączyć wszystkie fajne produkty i smaki w jedno

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie urzekła kolorystyka tej sałatki. Wygląda znakomicie, smakuje zapewne jeszcze lepiej ;) od jakiegoś czasu również prowadzę bloga kulinarnego i to właśnie takie osoby jak Pani zainspirowały mnie do jego stworzenia. Mój blog poświęcony jest zdrowemu i szybkiemu w przygotowaniu jedzeniu do pracy na lunch. A może Pani ma jakiś genialny pomysł na mLunch? Chętnie podzielę się Pani przepisem na moim blogu wraz z linkiem do Pani bloga :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!