Lekkie ciasto dyniowe

niedziela, 26 października 2014

Lekkie ciasto dyniowe

Kolejny dyniowy wypiek to lekkie ciasto dyniowe. Przyznam, że to ciasto ma w sobie coś z brownies - wygląda trochę jak zakalec, jest wilgotne, lepkie, ciągnące się. A z drugiej strony jest niesamowicie lekkie, trochę, jakby jeść upieczone puree z dyni. Aromatyczne, z dodatkiem pekanów (które można zamienić na inne bakalie - żurawinę, orzechy włoskie) i czekolady to idealny wypiek, kiedy mamy ochotę na małe co nieco. Inspirację znalazłam tu.
ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe - składniki na foremkę o wymiarach 23x23cm

1 2/3 szklanki mąki pszennej jasnej
3/4 łyżki przyprawy do dań z dyni
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
160 g masła
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
310 g puree dyniowego
1/2 szklanki posiekanych pekanów
1/3 szklanki posiekanej grubo czekolady

Suche składniki- mąkę, przyprawy, sodę mieszamy w misce.
ciasto dyniowe
Cukier wsypujemy do misy miksera dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej ucieramy, by składniki połączyły się.

Następnie na przemian dodajemy do ubijającej się masy - puree z dyni i suche składniki.
ciasto dyniowe
Kiedy powstanie jednolite ciasto, dodajemy do niego orzechy i czekoladę i mieszamy.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy do suchego patyczka - około 30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, a potem kroimy ciasto dyniowe w prostokąty.

11 komentarzy

  1. Wygląda obłędnie, aż chcę porwać kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo fajnie, lubię takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna sztuka. Do koca, książki i kawy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Leno, a to proszę bardzo, proszę się nie krępować:)

    Inspirowane Smakiem, cieszę się!

    Kingo, dzięki:)

    Opalanko, zdecydowanie!

    Magdaleno, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto :) Dyniowe wypieki mają to do siebie, że jakoś zawsze mam na nie ochotę. Piękny kolor i ten aromat... Nie da się ich nie kochać.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne ciacho! bardzo lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. whiness, coś w tym jest - nie dość że kolor optymistyczny na ciemne jesienne dni, to aromatyczne przyprawy...

    Wiewióro, cieszę się:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!