Granola dyniowa z czekoladą - składniki
1 szklanka płatków owsianych1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki siemienia lnianego
4 łyżki pestek dyni
1/2 szklanki migdałów w słupkach
3/4 szklanki puree z dyni
2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
2 łyżki oleju roślinnego
1/3 szklanki posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
Płatki owsiane, jęczmienne, sezam, siemię lniane, pestki dyni i migdały wsypujemy do jednej miski. Dodajemy puree z dyni i syrop z agawy i mieszamy, by składniki połączyły się, a mus z dyni obkleił suche składniki. Dodajemy olej, mieszamy raz jeszcze i wykładamy płatki na blaszkę piekarnika wyłożoną matą silikonową.
Granolę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg), na ostatnie 5 minut dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i podpiekamy. Studzimy i przekładamy do szczelnego pojemnika.
świetna i zapisuję na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńgranola <3 coś co ubóstwiam!
OdpowiedzUsuńChyba sobie zrobię taką w weekend :)
OdpowiedzUsuńILoveBake, miło mi
OdpowiedzUsuńPaulino, ja też:)
Wypieki Beaty, bardzo się cieszę, daj znać, jak wyszło
To coś cudownego! Ja wczoraj piekłam granolę ale nie wygląda tak obłędnie jak Twoja ;)
OdpowiedzUsuńszuakałam do tej pory zamiennika soku jabłkowego, który zazwyczaj dodawałam do granoli. puree z dyni? brzmi super, wypróbuję na pewno! :)
OdpowiedzUsuńjestem fanką dyni, więc ta granola to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńNatalie, dziękuję!
OdpowiedzUsuńKocie smaki, koniecznie spróbuj z dynią:)
Magdaleno, jest idealna wg mnie!
Zrobiłam i pożałowałam, że porcja jest taka mała :) u mnie jeszcze z cynamonem. Nie mogę jeść czekolady i pić krowiego mleka zajadam więc ze świeżym mlekiem z orzechów laskowych i tartym jabłkiem, pyszna!
OdpowiedzUsuńEwo, współczuję, bo ani bez czekolady, ani mleka chyba bym żyć nie umiała. Mam nadzieję, że w Twojej wersji była równie pyszna:)
OdpowiedzUsuństudzę... podjadam, wącham i nie mogę sie na nia napatrzeć! WSPANIAŁA! dzięki :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, to maja ukochana granola:) cieszę się, że i Tobie smakuje!
OdpowiedzUsuńeh, nie wiem czy poprzedni komentarz się dodał, bo nie byłam zalogowana. w każdym razie, czy płatki jęczmienne są błyskawiczne? bo w czterech sklepach nie znalazłam innych. i czy mata silikonowa jest niezbędna, czy papier do pieczenia da rade? nie mogę się doczekać aż będzie gotowa! pozdrowienia! :)
OdpowiedzUsuńat, papier do pieczenia jak najbardziej, płatki jęczmienne błyskawiczne też dadzą radę:) daj znać, jak wyszło!
OdpowiedzUsuńwyszło super, następnym razem dam chyba mleczną czekoladę, bo gorzka (74%) trochę za gorzka. Pyszne było dzisiejsze śniadanie :) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń