Granola dyniowa z czekoladą

środa, 1 października 2014

Granola dyniowa z czekoladą

Nieskromnie powiem, że ta granola dyniowa z czekoladą jest najlepszą granolą, jaką dotychczas zrobiłam. Doskonale czuć w niej smak prażonych płatków, ziaren i migdałów. Idealnie też jest posklejana, a to w granoli uwielbiam - jej chrupiące bryłki. Dla mnie najsmaczniejsza jest z dodatkiem banana i zalana zimnym mlekiem. Koniecznie zróbcie podwójną lub potrójną porcję tego cuda, bo jest uzależniające i pyszne!
Granola dyniowa z czekoladą

Granola dyniowa z czekoladą - składniki

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki siemienia lnianego
4 łyżki pestek dyni
1/2 szklanki migdałów w słupkach
3/4 szklanki puree z dyni
2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
2 łyżki oleju roślinnego
1/3 szklanki posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej

Płatki owsiane, jęczmienne, sezam, siemię lniane, pestki dyni i migdały wsypujemy do jednej miski. Dodajemy puree z dyni i syrop z agawy i mieszamy, by składniki połączyły się, a mus z dyni obkleił suche składniki. Dodajemy olej, mieszamy raz jeszcze i wykładamy płatki na blaszkę piekarnika wyłożoną matą silikonową.
Granola dyniowa z czekoladą
Granolę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg), na ostatnie 5 minut dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i podpiekamy. Studzimy i przekładamy do szczelnego pojemnika.

15 komentarzy

  1. świetna i zapisuję na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba sobie zrobię taką w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ILoveBake, miło mi

    Paulino, ja też:)

    Wypieki Beaty, bardzo się cieszę, daj znać, jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś cudownego! Ja wczoraj piekłam granolę ale nie wygląda tak obłędnie jak Twoja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. szuakałam do tej pory zamiennika soku jabłkowego, który zazwyczaj dodawałam do granoli. puree z dyni? brzmi super, wypróbuję na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem fanką dyni, więc ta granola to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalie, dziękuję!


    Kocie smaki, koniecznie spróbuj z dynią:)

    Magdaleno, jest idealna wg mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i pożałowałam, że porcja jest taka mała :) u mnie jeszcze z cynamonem. Nie mogę jeść czekolady i pić krowiego mleka zajadam więc ze świeżym mlekiem z orzechów laskowych i tartym jabłkiem, pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewo, współczuję, bo ani bez czekolady, ani mleka chyba bym żyć nie umiała. Mam nadzieję, że w Twojej wersji była równie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. studzę... podjadam, wącham i nie mogę sie na nia napatrzeć! WSPANIAŁA! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiewióro, to maja ukochana granola:) cieszę się, że i Tobie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  12. eh, nie wiem czy poprzedni komentarz się dodał, bo nie byłam zalogowana. w każdym razie, czy płatki jęczmienne są błyskawiczne? bo w czterech sklepach nie znalazłam innych. i czy mata silikonowa jest niezbędna, czy papier do pieczenia da rade? nie mogę się doczekać aż będzie gotowa! pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. at, papier do pieczenia jak najbardziej, płatki jęczmienne błyskawiczne też dadzą radę:) daj znać, jak wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  14. wyszło super, następnym razem dam chyba mleczną czekoladę, bo gorzka (74%) trochę za gorzka. Pyszne było dzisiejsze śniadanie :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!