Chlebek z pesto, fetą i suszonymi pomidorami

czwartek, 16 października 2014

Chlebek z pesto, fetą i suszonymi pomidorami

Chlebek z pesto, fetą i suszonymi pomidorami, czyli mój wkład w Światowy Dzień Chleba! Od 8 lat niemiecka blogerka Zorra organizuje zabawę, w której uczestnicy z różnych krajów pieką chleby, a po akcji powstaje podsumowanie ze zdjęciami i linkami do wszystkich zgłoszonych propozycji. U mnie dziś gości prosty, aromatyczny chlebek z dodatkami, które lubią chyba wszyscy. Świetnie smakuje sam, tuż po wystudzeniu, ale po 2 dniach wychodzą z niego jeszcze lepsze tosty. I co najważniejsze, receptura chlebka jest na tyle prosta, że łatwo można modyfikować składniki, tworząc ulubione kompozycje.
Chlebek z pesto

Chlebek z pesto - składniki na foremkę o wymiarach 23x9cm

1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka, roztrzepane
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mąki pszennej jasnej
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suszonych pomidorów
1/2 szklanki fety pokrojonej w małą kostkę
1/3 szklanki pesto genovese
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku

Mokre składniki - jogurt, jajka i olej mieszamy trzepaczką, by składniki połączyły się.
Chlebek z pesto
W drugiej misce łączymy suche składniki - mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy, by powstało jednolite ciasto.

Dodajemy ser feta i suszone pomidory pokrojone w paseczki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Chlebek z pesto
Ciasto wlewamy do foremki. Na jego wierzchu robimy kleksy z pesto i mieszamy je z ciastem, robiąc tak zwany marmurek.

Chlebek pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy chlebek z pesto w foremce.

7 komentarzy

  1. Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Mogę kromeczkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. RedHead, proszę bardzo, częstuj się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te kawałki fety w chlebie wymiatają! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, niezwykle kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalie, a jak dobrze smakują!

    gin, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. I'm drooling. Looks so delicious! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zorra, thanks a lot! It was a pleasure to take part in WBD!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!