Biryani z krewetkami i szpinakiem - składniki na 2 porcje
1 puszka krojonych pomidorów1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
1 papryczka chili
1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 - 250 ml bulionu warzywnego
150 g ryżu długoziarnistego
150 g szpinaku baby
175 g krewetek
sól do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki soku z cytryny
Pomidory przelewamy na sito, odcedzamy od sosu. Sos mieszamy z bulionem.
Cebulę kroimy w kostkę, chilli oczyszczamy z pestek i kroimy w krążki.
W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chilli i imbir. Smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, następnie dodajemy kumin, kolendrę, kurkumę i gałkę. Smażymy, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
Do ronda wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i prażymy ryż przez chwilę. Zalewamy całość bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy bulion będzie się gotować, zmniejszamy gaz na mały, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez około 12-15 minut, aż ryż będzie miękki (ale nie rozpadający się). W trakcie gotowania nie zdejmujemy pokrywki.
Ryż mieszamy widelcem, dodajemy pomidory i krewetki. Ponownie przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 2 minuty. Dorzucamy szpinak, mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 2 minuty. Biryani doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Podajemy od razu.
ale pięknie kolorowe danie :) i jak musi pachnieć... zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMarianko, polecam;)
OdpowiedzUsuń