Domowy ketchup - składniki na około 15 małych słoiczków
5 kg pomidorów na przetwory (u mnie podłużne polne)1 kg jabłek antonówek
2 szczypty kurkumy
½ kg marchwi
5 czerwonych papryk
½ kg włoszczyzny - mieszanka: 2 pietruszki, por, 1/4 selera
3 ostre papryczki
½ kg cebuli
sól morska
1/2 szklanki octu (u mnie jabłkowy)
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka musztardy
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Jabłka obieramy, kroimy w małe kawałki. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w małe kawałki, cebule obieramy, kroimy w piórka. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. Papryczki pozbawiamy pestek, kroimy na małe kawałki. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na ćwiartki i na pół w poprzek. Wszystko przekładamy do dużego garnka. Dodać szczyptę kurkumy i dużą szczyptę soli i gotować do miękkości.
Ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy do góry dnem na gazetę, całość przykrywamy kocykiem i zostawiamy na całą noc do wystudzenia.
domowy jest lepszy ale heinz czasami wygrywa :)
OdpowiedzUsuńILovrBake, dla mnie się nie umywa;)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć świeżego imbiru? i czy na pewno nie pasteryzować?
OdpowiedzUsuńAnonimie, ja zawsze myję i piekę w piekarniku przez 10 minut w temp 135 stopni słoiki przed wlaniem w nie czegokolwiek. tak też działam przy ketchupie i nic nigdy mi się nie zepsuło. Imbir może być świeży, ale trochę mniej niż w proszku daj, bo jest dużo bardziej intensywny
OdpowiedzUsuń