Stir fry z papryką i kukurydzą

czwartek, 28 sierpnia 2014

Stir fry z papryką i kukurydzą

Dania z woka z makaronem to jedna z moich ulubionych potraw. Można tu wrzucić dosownie wszystko, doprawić chociażby sosem sojowym, mleczkiem kokosowym czy pasta curry, by stworzyć proste, szybkie, choć za każdym razem niebanalne danie. Tym razem na talerzu (a wcześniej w woku) wylądowało stir fry z papryką i kukurydzą i grzybami shitake z ostrym sosem. Weźcie ulubione składniki, wrzućcie do woka, chwilę pomieszajcie i kolorowy obiad gotowy!
Stir fry z papryką i kukurydzą

Stir fry z papryką i kukurydzą - składniki na 2 porcje

15 g suszonych grzybów shitake
1 1/2 papryki (najlepiej różne kolory)
100 g mini -kolb kukurydzy
1 łyżeczki oleju 
1/2 szklanki pokrojonej w krążki dymki (część biała i zielona)
2 porcje chińskiego makaronu jajecznego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu
1 łyżka mirinu
duży ząbek czosnku (czubata łyżeczka zmiażdżonego)
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczka sambal oelek

Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy, by zmiękły, na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Miękkie wyjmujemy w wody i kroimy w cienkie paski.

Paprykę kroimy wzdłuż w cienkie paseczki, a te kroimy jeszcze na pól w poprzek.
Kukurydzę kroimy na kawałki grubości palca wskazującego.
makaron z woka z warzywami, stir fry z makaronem i warzywami
W woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy paprykę oraz grzyby i smażymy, często mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kukurydzę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojoną dymkę.

Kiedy warzywa smażą się, wsypujemy makaron do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty i odcedzamy.
Wszystkie składniki sosu - sos sojowy, bulion, mirin, zmiażdżony czosnek i starty imbir oraz samba oelek mieszamy w kubku.
Stir fry z papryką i kukurydzą
Do warzyw dodajemy makaron i mieszamy. Wlewamy sos i dokładnie wszystko mieszamy, by warzywa i makaron pokrył sos. Stir fry z papryką i kukurydzą podajemy od razu.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!