Sałatka nicejska

czwartek, 24 lipca 2014

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska, czyli jeden z powodów da których warto czekać na fasolkę szparagową. To idealne danie na lato - dzięki tuńczykowi i jajku jest sycąca i pełnowartościowa, ale wiele warzyw sprawia, że pozostaje wciąż lekką potrawą. Wariacji na temat sałatki nicejskiej jest wiele - jedni dodają ziemniaki, inni wymieniają je na grzanki lub pokruszony świeży chleb. Niezależnie od dodatków, smakuje wyśmienicie.
Sałatka nicejska

Sałatka nicejska - składniki na 4 porcje

130 g żółtej fasolki szparagowej
230 g zielonej fasolki szparagowej
4 jajka ugotowane na twardo
12 filecików anchois
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g pomidorków koktajowych
1/3 szklanki czarnych oliwek
180 g sałaty rzymskiej lub mieszanki sałat

Vinegret:
4 łyżki octu winnego
2 łyżeczka musztardy
10 łyżek oliwy
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku

Fasolkę oczyszczamy, odcinamy końcówki i blanszujemy przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Po 2 minutach odcedzamy.
Sałatka nicejska
Sałatę kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy anchois, tuńczyka i oliwki. Wrzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodajemy fasolkę i mieszamy wszystko.
Sałatka nicejska
Przygotowujemy vinegret - ocet mieszamy trzepaczką z musztardą na jednolitą emulsję. Dodajemy cienkim strumieniem, cały czas mieszając, oliwę. Doprawiamy do smaku z solą, pieprzem i cukrem i mieszamy.
Sałatka nicejska
Sałatkę nicejską polewamy vinegretem, dodajemy pokrojone na ćwiartki obrane jajka i podajemy z grzankami. 

4 komentarze

  1. Smacznie, zdrowo i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dariozka91, zdecydowanie tak!

    wedelko, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. trafiłam przypadkiem, piękny inspirujący blog! gratulacje, już mam listę rzeczy do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!