Kotleciki z łososia i sandacza

poniedziałek, 28 lipca 2014

Kotleciki z łososia i sandacza

Upalne dni to ten czas, kiedy nachodzi mnie ochota na kotleciki rybne. W zeszłym roku w ukrop naszło mnie na te z dorsza, tym razem zaserwowałam kotleciki z łososia i sandacza. Usmażone na patelni grillowej łapią dodatkowe punkty jako danie na lato, a podane z pieczonymi młodymi ziemniakami smakują idealnie. Ryby w połączeniu z marchewką, jabłkiem i imbirem to pyszna, świeża i lekka propozycja na pyszny obiad.
Kotleciki z łososia i sandacza

Kotleciki z łososia i sandacza - składniki na około 14 kotlecików

280 g filetu z łososia
85 g filetu z sandacza
1 kwaskowe jabłko
2 małe marchewki
2 białka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 łyżki bazylii

Ryby pozbawiamy skóry i płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w malakserze na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski.
Kotleciki z łososia i sandacza
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w ćwiartki. Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do malaksera i też miksujemy na  mniejsze kawałki niż ryba. Przekładamy do miski z rybami.
Kotleciki z łososia i sandacza
Do miski dodajemy białka, przyprawy, starty imbir i posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach kotleciki. Kotleciki smażymy partiami na patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony.

Kotleciki z łososia i sandacza świetnie smakują z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

3 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Z pewnością skuszę się na Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, ale apetyczne! poproszę choć jednego kotlecika z dostawą do domu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Konczi i Szpileczka, bardzo mi miło!

    dariozka91, to może od razu dwa?:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!