Drożdżówki z malinami i białą czekoladą

środa, 9 lipca 2014

Drożdżówki z malinami i białą czekoladą

Dziś mam dla Was drożdżówki z malinami i białą czekoladą na rozpoczęcie sezonu malinowego. Ja ten sezon zawsze zaczynałam później, bo w ogrodzie rodziców maliny owocują we wrześniu. Pojedyncze pudełeczka z malinami pojawiały się oczywiście wcześniej, ale nie ma to jak owoce z własnego ogrodu. Teraz jednak, kiedy do krzaczków z malinami mam dalej niż tylko przejście na drugą stronę ogrodu, zachciało mi się tych owoców. A że ostatnio większość owoców zjadam w formie przetworzonej (zazwyczaj w formie koktajli) niż tak po prostu, zdecydowałam się na drożdżówki. I to był strzał w dziesiątkę, szczególnie połączenie malin z białą czekoladą, a ciasta z herbatą.
Drożdżówki z malinami i białą czekoladą

Drożdżówki z malinami i białą czekoladą - składniki na 13 dużych drożdżówek

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej jasnej
szczypta soli
125 g cukru
2 jajka
160 ml ciepłego mleka
70 g miękkiego masła
15 g świeżych drożdży
2 torebki herbaty Earl Grey dobrej jakości

Dodatkowo:
450 g malin
75 g białej czekolady (u mnie kropelki, może być po prostu posiekana)
1 łyżka cukru
mleko

Drożdże rozkruszamy do szklanki. Zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn spienił się i urósł.
Drożdżówki z malinami i białą czekoladą
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, cukier i wlewamy zaczyn. Dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie już wilgotne, dodajemy zawartość z rozciętych torebek herbaty oraz mleko wymieszane z roztopionym masłem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękką, jednolita i nie lepiącą się do dłoni kulą (około 5 minut mikserem z końcówką hak).
Drożdżówki z malinami i białą czekoladą
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło i podwoiło objętość.

Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy je na placek o wymiarach 56x35cm, dzielimy na dwa placki, rozcinając je wzdłuż krótszego boku. Placki posypujemy łyżką cukru a następnie rozkładamy równomiernie maliny i czekoladowe chipsy. Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż krótszego boku, a następnie kroimy bułeczki o grubości około 6cm. układamy na blaszce rozcięciem do góry. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by bułeczki wyrosły  na około 40 minut.
Drożdżówki z malinami i białą czekoladą
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy przez 17 minut w temperaturze 175 stopni, aż bułeczki zezłocą się. Studzimy na kratce. Drożdżówki możemy polać lukrem.

4 komentarze

  1. Maliny i biała czekolada , jagody i kokos oraz wiśnie i marcepan to moje letnie ulubione połączenia
    A bułki Marto jak malowane , apetyczne , oj apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne Ci wyszły! Maliny i biała czekolada to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie się prezentują te drożdżówki! ; )
    Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aluś, pyszne zestawienia smaków! I cieszę się, że się wstrzeliłam:)

    RedHead, zdecydowanie tak, idealne jak mało które:)

    Martha, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!