Truskawkowy sernik mrożony

czwartek, 5 czerwca 2014

Truskawkowy sernik mrożony

Ten truskawkowy sernik mrożony to mój mały eksperyment. Nie przepadam za sernikami na zimno z galaretką, a żelatyna jest czymś o czym wolę nie myśleć i nie dodaję do swoich dań, a marzył mi się sernik nie pieczony, na zimno.Zrobiłam więc mrożoną wersję tej pyszności i przyznam, że wyszedł mi pyszny deser na letnie, upalne popołudnia. Sernik jest lekki, konsystencją przypomina semifreddo i kiedy chwilę postoi poza lodówką, zaczyna zmieniać się w przyjemnie kremowy deser. Dzięki truskawkom i skórce cytrynowej jest odświeżający i mało słodki. Spróbujcie, jeśli lubicie kremowe,chłodzące desery.
sernik mrożony, sernik truskawkowy, sernik z truskawkami, sernik na zimno
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

160 g ciastek typu digestive lub herbatników
70 g masła
200 g truskawek
100 g cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
100 g białej czekolady
250 g mascarpone
300 g twarogu na serniki (u mnie President)
300 g śmietanki kremówki
200 g truskawek do dekoracji

Ciastka miksujemy z rozpuszczonym masłem w malakserze, by powstała masa przypominająca mokry piasek. Wykładamy nią spód tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Spód z ciastek wyrównujemy i chowamy tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
sernik bez pieczenia, sernik mrożony, sernik mrożony z truskawkami, sernik z truskawkami mrożony
Truskawki miksujemy z cukrem. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pesteczek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
sernik na zimno, sernik mrożony, sernik truskawkowy, sernik bez pieczenia
W misie miksera miksujemy ser mascarpone, ser na serniki i kremówkę, by składniki wymieszały się. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mus z truskawek oraz skórkę cytrynową i ucieramy, by składniki połączyły się.

Masę serową wlewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do zamrażarki, a po 3 godzinach, kiedy masa zacznie zamarzać, układamy na wierzchu truskawki, delikatnie dociskając je.
truskawkwowy sernik, sernik mrożony, sernik na zimno, sernik truskawkowy mrożony
Sernik mrozimy przez całą noc. Na 20 minut przed podaniem przekładamy go z zamrażarki do lodówki.

7 komentarzy

  1. Cudownie kremowy, piękny!
    Świetny miałaś pomysł, może tez spróbuję zrobić na zimno w taki sposób?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! genialny!!! zrobię na pewno :) podejrzewam, że z jagodami tez sie uda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko, dziękuję i polecam:) Ten jest bardziej mrożony niż na zimno, przypomina semifreddo, polecam:)

    Wiewióro, ooo, z jagodami pyszka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa alternatywa dla sernika na zimno :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiadają upały, więc to będzie doskonały deser:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu, polecam:)

    Opalanko, dzięki!

    Wiosenko, też tak myślę:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!