Kotleciki szpinakowe z tofu

środa, 18 czerwca 2014

Kotleciki szpinakowe z tofu

Powiem Wam, że te kotleciki szpinakowe z tofu są PRZEPYSZNE! Delikatne, miękkie i lekkie jak piórko. To idealny sposób na przemycenie szpinaku, pieczarek i tofu, czyli potrzebnego organizmowi białka. Ja włożyłam je do razowych pit i podałam z młodą kapustą, marchewką, pomidorami i ogórkiem, ale świetnie też sprawdzą się uformowane w kulki, podane z makaronem i sosem pomidorowym. Na zimno można maczać je w dipach, kotleciki są zwarte i nie kruszą się.
kotelciki wegańskie, danie wegetariańskie, kotlety z tofu, kotleciki z tofu ze szpinakiem, kotlety szpinakowe
Składniki na 20 kotlecików

150 g szpinaku
450 g tofu, pokrojonego w kostkę
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g bułki tartej (lub panko)
sos sojowy
pieprz
sos słodko-kwaśny chilli

 Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę.
kotlety z tofu z warzywami, kotleciki szpinakowe, kotleciki z tofu i szpinaku
Dodajemy na patelnię pokrojone w plastry pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy tofu i szpinak i smażymy około 5 minut, aby listki szpinaku straciły wodę.

Całość studzimy i doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i sosem chilli. Miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy bułkę tartą, mieszamy i chłodzimy w lodówce około godziny. Po tym czasie masa powinna łatwo dać się formować i nie rozpadać.
danie wegańskie, kotlety wegańskie, kotlety ze szpinaku, kotelty z tofu
Z masy formujemy 20 kotlecików, delikatnie smakujemy je oliwą i układamy na blasze.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze175 stopni przez 20-25 minut.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!