Granola z masłem orzechowym, bananami i czekoladą

czwartek, 19 czerwca 2014

Granola z masłem orzechowym, bananami i czekoladą

Masło orzechowe, banany i czekolada to super połączenie! Piłam ostatnio podobny koktajl mleczny (tylko bez czekolady i stwierdziłam ze słodko-słone masło orzechowe w połączeniu z bananami i czekoladą razem super się sprawdzają. To połączenie postanowiłam zastosować w mojej granoli. Wrzuciłam do niej wszystko, co miałam pod ręką - różne płatki, ziarna i popping z amarantusa. Nie posklejała się znacznie, ale płatki przeszły smakiem masła orzechowego. Granolę robi się nadzwyczaj szybko, tak samo szybko znika. Inspiracja tu.
granola z czekoladą, granola z masłem orzechowym, granola z bananami, granola domowa, granola
Składniki na 320 g granoli

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków żytnich
3 łyżki poppingu z amarantusa
3 łyżki sezamu
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki miodu
4 łyżki masła orzechowego
1/3 szklanki groszków czekoladowych
1/3 szklanki suszonych bananów

Wszystkie suche składniki poza czekolada i bananami wsypujemy do miski.
domowa granola, masło orzechowe, czekolada, banany, granola z masłem orzechowym
Masło orzechowe przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i mieszamy. Mieszanką zalewamy wszystkie płatki i dokładnie mieszamy.
granola z czekoladą, granola czekoladowa, granola domowa, granola z bananami, granola z masłem orzechowym
Płatki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
granola, granola z masłem orzechowym, granola z czekoladą, granola z bananami
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 140 stopni (termoobieg). Od razu po wyłączeniu piekarnika dodajemy banany i groszki czekoladowe i mieszamy. Po wystudzeniu przekładamy do słoika.

7 komentarzy

  1. Genialna! Chyba już wiem jaka będzie moja następna granola ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że ja robię granole w ilościach hurtowych? U Ciebie widzę porcja maleńka. Zniknęłaby u nas na jedno śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko to, co kocham, w jednym słoiku ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Justyno, zajadałam dziś rano i jutro rano też będę zajadać:)

    Natalie, bardzo się cieszę, smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Karola, no to musisz składniki razy 5 czy 10 zwiększyć;) ja jem sama, więc zazwyczaj taka porcja starcza mi na 2 tygodnie, bo i nie jem codziennie:)

    słodkosłona, polecam zrobić zatem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za pomysł z masłem, wykorzystałam jako dodatek do swojej ulubionej granoli ;). U mnie jednak nie chciało się rozpuścić, zmiękło tylko, a potem zaczęło się przypalać (ale na szczęście uratowałam). PS. W przepisie miało być, że rozpuszczamy masło orzechowe, nie czekoladowe ;)?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ptasiu, oczywiście orzechowe, nie czekoladowe (chyba za wiele myślę o czekoladzie;)) Kurcze u mnie rozpuściło się bez problemu, może trochę zwykłego tłuszczu lepiej też dodać.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!