Dżem truskawkowy z rabarbarem

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Dżem truskawkowy z rabarbarem

Dżem dobry, witam się i serwuję dżem truskawkowy z rabarbarem! Pora na przetwory, bo truskawki powoli się kończą. U mnie w tym roku dżem truskawkowy z rabarbarem i truskawkowy z tymiankiem. Dziś przepis na ten pierwszy - lekko kwaskowy, ale pyszny, idealny na weekendowe kanapki z białym serem czy do placuszków. Jeśli lubicie eksperymenty ze smakami i chcecie, by dżem był jeszcze bardziej nietypowy, dodajcie wraz z rabarbarem skórkę startą z 2 pomarańczy. Biegnijcie do sklepów po rabarbar, póki jeszcze jest,i pakujcie truskawki w słoiki!
truskawki, rabarbar, dżem, dżem truskawkowy, dżem truskawkowy z rabarbarem
Składniki na około 10 słoiczków (po 200g)

3.5 kg truskawek
8 łodyg rabarbaru
1 kg cukru
sok i skórka z 1/2 cytryny

Truskawki kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużego garnka z grubym dnem i zasypujemy 1/3 cukru. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.
dżem truskawkowy, dżem z truskawek, dżem z truskawek i rabarbaru
 Po tym czasie odlewamy sok, który puściły truskawki (można z niego zrobić lemoniadę truskawkową), a garnek z owocami wstawiamy na mały ogień, dodajemy rabarbar pokrojony w kawałki długości kciuka, skórkę oraz sok z cytryny i gotujemy, by truskawki lekko pyrkały.

Kiedy rabarbar rozpadnie się, czyli po 30-40 minutach, dodajemy resztę cukru,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 30 minut. W tym czasie dżem powinien zgęstnieć.
dżem truskawkowy, dżem z rabarbarem i truskawkami, dżem z truskawek
Gorący jeszcze dżem przekładamy do wyparzonych, czystych słoiczków, zakręcamy je, odwracamy do góry dnem i stawiamy na rozłożonych gazetach. Kiedy zapełnimy wszystkie słoiczki, przykrywamy je kocykiem i zostawiamy na 24 godziny, by wystygły.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!