Razowa tarta z dynią i szpinakiem

poniedziałek, 26 maja 2014

Razowa tarta z dynią i szpinakiem

Razowa tarta z dynią i szpinakiem, czyli pomysł co można zrobić z ostatnimi dyniami, jeśli takie jeszcze Wam zostały. Jeśli nie chcecie gotować zupy (w końcu robi się coraz cieplej jest gorąco i zupy chętniej zamieniamy na lekkie sałatki), warto przyrządzić tę tartę, która świetnie sprawdzi się jako kolacja lub zimna przekąska (świetnie smakuje też na zimno). A jeśli nie macie pod ręką dyn, można zastąpić ją papryką, wcześniej zgrillowaną w piekarniku i obraną ze skórki. 
tarta z dynią, tarta ze szpinakiem
 Składniki na foremkę o wymiarach 20x20cm

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej jasnej
100 g masła
3 łyżki wody
1/3 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
400 g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1/2 dużej dyni piżmowej
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
100 g sera Gruyere
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony lubczyk

Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kostki zimne masło i zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem z płaską końcówką na wysokich obrotach. Dodajemy 3 łyżki zimnej wody i miksujemy, aż z ciasta zaczną formować się kulki.

Ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na kwadratowy placek  i wykładamy nim foremkę (zostawiając wyższy brzeg). Nakłuwamy widelcem spód, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulkami ceramicznymi do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni (gór -dół), a następnie zdejmujemy papier i kulki i dopiekamy kolejne 10 minut. Kruchy spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
tarta ze szpinakiem i dynią, razowa tarta, tarta z warzywami
Dynię kroimy na pół wzdłuż i obieramy ze skórki. Kroimy na plastry grubości 3 cm. Każdy kawałek dyni nacieramy oliwą i układamy na blaszce. Wsadzamy ją do piekarnika razem z piekącym się ciastem i pieczemy 15 minut, do momentu, aż zmięknie. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.Wsypujemy listki szpinaku i smażymy, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
tarta razowa z dynią, tarta z dynią, tarta ze szpinakiem
Ser ścieramy na dużych oczkach, 2/3 sera posypujemy na spód tarty. Wykładamy na to  3/4 szpinaku. Na wierzch układamy plastry dyni. Posypujemy resztą sera i układamy pozostały szpinak.

Jogurt, jajka, przyprawy mieszamy. Polewamy mieszanką wierzch naszej tarty i wstawiamy do piekarnika.

Tartę pieczemy w temperaturze 165 stopni (termoobieg) przez 25-30 minut - aż masa jajeczna zetnie się. Podajemy od razu lub wystudzoną.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!