Kotleciki z cukinii z halloumi

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kotleciki z cukinii z halloumi

Smaczne i zdrowe kotleciki z cukinii z halloumi w greckim stylu. Kotleciki, choć warzywne, są sycące, a podane z orkiszowymi bułeczkami, w towarzystwie papryki i pasty z oliwek, tworzą smaczne danie, które sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i pełny obiad. Przygotowanie ich zajmuje chwilę, gwarancją sukcesu jest jednak dokładne odciśnięcie wody z cukinii.  
kotlety z cukinii, kotlety z cukinii z serem
Składniki na około 11 kotlecików

600 g cukinii (u mnie zielona i żółta)
1 ząbek czosnku
150 g ciecierzycy z puszki
100 g sera halloumi
1 jajko
1/3 szklanki panko (może być bułka tarta)
łyżka świeżo posiekanej bazylii
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Posypujemy solą, przekładamy na durszlak i odstawiamy na 15 minut, by cukinia puściła sok. Następnie odciskamy w dłoniach cukinię partiami, by pozbyć się jak najwięcej wilgoci. Przekładamy do miski.

Ciecierzycę miksujemy w blenderze na duże kawałki (nie miksujemy jej na puree lecz formę przypominającą duże grudki piasku). Dodajemy do cukinii, wrzucamy też bazylię i mieszamy.
kotlety warzywne z serem, cukiniowe kotlety
Ser halloumi kroimy w kostkę o wymiarach 1x0.5cm, dodajemy do cukinii. Wbijamy jajko, wsypujemy panko i mieszamy całość dłonią, by składniki wymieszały się. Doprawiamy do smakiem solą i pieprzem i raz jeszcze dobrze mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać trochę więcej panko, jednak kotleciki powinny być zwarte po uformowaniu ich w dłoniach na dyski grubości około 1 cm. Z masy formujemy około 11 kotlecików.
kotleciki cukiniowe, kotleciki warzywne z serem
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy partiami kotleciki na małym ogniu, pod przykryciem po 7-8 minut z każdej strony - kotleciki powinny zezłocić się.

Kotleciki możemy wykorzystać do stworzenia wegeburgerów, ja podałam je z opieczoną i obraną ze skórki papryką z pasta z oliwek, na spodach z bułek orkiszowych.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!