Maneesh

środa, 12 lutego 2014

Maneesh

Maneesh to rodzaj libańskiego podpłomyka szczodrze posypanego mieszanką sezamu, tymianku i majeranku. Świetne smakuje Z hummusem, baba ganoush i innymi pastami z warzyw strączkowych i wszystkimi innymi smarowidłami. Wystarczy oderwać kawałek i zanurzyć w ulubionym dipie. To także aromatyczny dodatek do zup kremów czy warzywnych sałatek. Przepis ze strony BBC.
 Składniki na 6 dużych chlebków

500 g mąki chlebowej
10 g soli
10 g drożdży instant
szczypta cukru
10 ml oliwy
350 ml wody
6 łyżek sezamu
4 łyżki suszonego tymianku
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki oliwy z oliwek

Mąkę, cukier i drożdże mieszamy razem w misce. Dodajemy oliwę i 3/4 porcji wody i zaczynamy miksować ciasto końcówką z hakiem. Kiedy ciasto zacznie formować się w jednolitą masę, wlewamy resztę wody i dodajemy sól. Wyrabiamy na wyższych obrotach 5-6 minut, aż ciasto będzie jednolite, odrobinę lepkie. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wyrabiamy i dzielimy na 6 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy na dysk i dłońmi, jak pizzę, formujemy owalne, cienkie placki. Układamy placki na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy posypkę - wszystkie składniki - sezam, tymianek i majeranek mieszamy. Wierzch każdego placka smarujemy delikatnie oliwą i posypujemy po wierzchu przyprawami.

Placki pieczemy w temperaturze 190 stopni (termoobieg) przez 10-12 minut, do momentu, aż placki zezłocą się w wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe, podane w towarzystwie hummusu, warzywnych past i dipów.

3 komentarze

  1. Uwielbiam chyba wszystkie rodzaje pieczywa ze wschodniej kuchni! Pity, lawasze, naany... tego też muszę spróbować :) pewnie za'atar też pasowałby na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marianno, zdecydowanie będzie pasował:)

    Wiewióro, bardzo mi miło!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!