Ten makaron z tofu i ananasem to danie orzeźwiające, lekkie, ale jednocześnie sycące. Takie jedzenie należy do mojego ulubionego - wystarczy kilka składników, które wrzucimy do woka, przesmażymy, dodamy sos sojowy, ostrygowy czy słodko-kwaśny i danie gotowe. A co najważniejsze, możemy zmieniać je za każdym razem, zależnie od tego, co akurat mamy w lodówce i na co mamy ochotę. W moim przypadku tym razem był to ananas, ale świetnie sprawdzi się w tym przypadku i mango czy groszek cukrowy.
Składniki na 3 porcje
150 g naturalnego tofu
1/2 dużego świeżego ananasa
1 oczyszczona czerwona papryka
3 dymki
1/2 szklanki soku ananasowego (może być świeży, wyciśnięty z ananasa lub z kartonu)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
3 łyżki soku z limonki
3 porcje suchego makaronu soba
2 łyżki oleju
Ananasa obieramy, kroimy na pół w poprzek, wycinamy zdrewniały środek i kroimy w półplastry, a potem w kawałki "na kęs". Paprykę kroimy w plastry grubości palca, a potem w dużą kostkę.
Sok z ananasa mieszamy z sosem sojowym, octem ryżowym, przecierem i sokiem z limonki. Dodajemy cukier, mieszamy.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu kroimy w małe prostopadłościany. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, smażymy tofu, mieszając, aż zrumieni się z każdej strony. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy.
Do woka dolewamy resztę tłuszczu, wrzucamy pokrojone w plastry dymki i imbir i szybko przesmażamy. Dodajemy paprykę i ananasa, smażymy przez minutę. Dodajemy do woka przygotowany wcześniej sos i smażymy minutę, mieszając, by składniki połączyły się.
Do woka dodajemy ugotowany makaron, mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
tofu z ananasem jeszcze nie łączyłam, ale wydaje mi się, że musi to być trafny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZuza, baardzo smaczne połączenie:)
OdpowiedzUsuń