Dyniowe risotto z szałwią

wtorek, 19 listopada 2013

Dyniowe risotto z szałwią

Sezon dyniowy trwa u nas w najlepsze. Zajadamy się tym warzywem w różnych daniach, risotto gościło na naszych talerzach już w różnych wariacjach. Tym razem mam dla Was przepis na mocno dyniowe risotto. Wykorzystanie dyni piżmowej sprawia, że risotto jest delikatne, słodkie, ale dzięki listkom szałwii ta delikatność jest odrobinę przełamana i podkręcona. Jeśli jeszcze nie kosztowaliście risotto z dynią w tym sezonie, polecam ten przepis.
Składniki na 2 porcje

1/2 dyni piżmowej (dynia musi być przekrojona wzdłuż)
3 łyżeczki masła
5 listków świeżej szałwii
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
3/4 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
550-600 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki świeżo startego parmezanu

Z połówki dyni wydrążamy pestki. Układamy ją na blasze do pieczenia, we wgłębieniu po pestkach umieszczamy łyżeczkę masła i listek szałwii, drugą taką porcję kładziemy na węższym końcu dyni. Dynię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut, aż dynia zmięknie i łatwo będzie wbić w nią widelec. Studzimy, następnie obieramy i kroimy w kostkę o boku około 2 cm.

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, by ziarna pokryła oliwa. Smażymy 1-2 minuty, a następnie wlewamy na patelnię białe wino. Zmniejszamy ogień do średniego, mieszamy od czasu do czasu i przesmażamy, by ryż wchłonął cały płyn.
Dodajmy 2 listki szałwii oraz pokrojoną dynię, mieszamy i wlewamy na patelnią chochelkę bulionu. Przed dodaniem kolejnej porcji bulionu, cały płyn, który jest na patelni, powinien zostać wchłonięty. Risotto mieszamy od czasu do czasu, dodając kolejne porcje bulionu, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (powinien być lekko al dente), a cały płyn nie zostanie wchłonięty.

Dynię delikatnie rozgniatamy widelcem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy ostatni listek szałwii. Wsypujemy starty ser, łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i podajemy.

4 komentarze

  1. Uwielbiam dyniowe risotto, Twoje cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach,wygląda cudownie! U mnie też dynia,ale w słodkiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko, widziałam Twoje muffinki i ślinka mi pociekła:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!