Placki z jabłkami

poniedziałek, 7 października 2013

Placki z jabłkami

Lubicie placki z jabłkami? Ja bardzo, choć nie jem ich zbyt często. Dlatego, kiedy tym razem je zrobiłam, pożarłam dużo za dużo;) Ale są pyszne! Delikatne jabłko, kwaskowate, miękkie jabłka, a całość przykryta warstewką cukru pudru. Choć jestem przyzwyczajona do całkiem sporych placków - Mama zawsze daje cały plasterek na placek, ale tym razem jabłka pokroiłam w mniejsze kawałki. Coś mi mówi, że to będzie mój hit jesieni;)
Składniki na około dużych 15 placków

1.5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 szklanka jogurtu
3 łyżki śmietany kremówki
5-6 antonówek
olej do smażenia
cukier puder

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.
Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na pianę.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jogurt wymieszany ze śmietanką. Wlewamy żółtka i wyrabiamy ciasto. Dodajemy białka i delikatnie szpatułką mieszamy je z ciastem. Ciasto powinno być gęste, o konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy jabłka, delikatnie mieszamy, by połączyły się z ciastem.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej - nie powinno być go zbyt mało i dużą łyżką wykładamy na patelnię porcje ciasta z jabłkami, w razie potrzeby rozkładając jabłka w miarę równomiernie w cieście. Smażymy na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony - placki nie powinny zbyt szybko się rumienić.
Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki posypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe lub na zimno.

3 komentarze

  1. Piękne! Dopiero co jadłam, ale po zobaczeniu zdjęć przyjmę jeszcze kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Opalanko, chętnie się podzielę:)

    Domowe wypieki, ja też bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!