Tę tartę robiłam już kilka razy, w formie ciasta czy batoników, jednak zawsze znikała przed czasem i zamiast zdjęć miałam tylko wspomnienie czy okruszki. Tym razem się udało.
Tarta jest trochę pracochłonna, ale zaskakuje smakiem i konsystencją. Wiele z jedzących ją osób pytało ze zdziwieniem "to ryż?". Tak to ryż, który przypomina teksturą pudding ryżowy. Do tego warstwa owoców i kruche ciasto. Dzięki truskawkom tarta nie jest bardzo słodka. Oczywiście sprawdzą się dobrze też inne kwaskowate owoce - na przykład wiśnie. Jeśli macie ochotę na niebanalny deser, polecam tę tartę:)
Składniki na formę 25 cm
Składniki na ciasto:
200 g mąki
1 łyżka drobnego cukru
110 g masła
5-6 łyżek wody
Składniki na nadzienie truskawkowe:
600 g truskawek
3 łyżki cukru
Składniki na warstwę ryżową:
200 g ryżu
2 szklanki mleka
10 g masła
100 g cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 jajka
Mąkę wsypujemy do miski lub na blat. Dodajemy cukier i zimne masło, pokrojone w małe kawałki. Mikserem z końcówka do kruchego ciasta mieszamy wszystkie składniki, jeśli pracujemy na blacie, siekamy masło szerokim nożem, mieszając je z suchymi składnikami. Dodajemy wodę i mieszamy lub już dłońmi, wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.
Ryż zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie al dente. Odcedzamy, wsypujemy ponownie do garnka i zalewamy mlekiem. Dodajemy masło i cukier, zagotowujemy, a potem gotujemy na małym ogniu, aż ryż stanie się gęsty i wchłonie płyn. Gotowy ryż odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ryż będzie już wystudzony, dodajemy migdały, skórkę z cytryny i roztrzepane jajka. Mieszamy dokładnie, by składniki połączyły się.
Truskawki kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem odstawiamy.
Foremkę do tarty smarujemy masłem, wałkujemy ciasto na placek i wykładamy nim foremkę, pamiętając o wysokich brzegach. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po tym czasie na spodzie układamy odsączone i pocięte w ćwiartki truskawki. Całość przykrywamy ryżową pierzynką, wyrównujemy, by przykryła ona całą tartę.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, aż na wierzchu ryżu utworzy się skorupka, a wierzch zezłoci się - około 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ciasto wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKocham mleczny ryż! Też robiłam tartaletki z jego udziałem - nieco w innej formie, możesz zobaczyć u mnie na blogu ;) Uwielbiam takie deserki ;)
OdpowiedzUsuńMariolu, dziękuję!
OdpowiedzUsuńNashelly, pyszne, prawda?:) już zaglądam do Ciebie!
wgląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńZuza, dzięki!
OdpowiedzUsuń