Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

piątek, 21 czerwca 2013

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

Lekkie obiady w upalne dni to jest to! A najlepiej, jeśli przygotowanie ich nie zajmuje sporo czasu. W moim menu obiadowym ostatnio goszczą młode ziemniaki i ogórki w ilościach... sporych:) Mizeria i pieczone ziemniaczki to super kompozycja, która nie tylko syci, ale i orzeźwia. Rozmaryn dodaje klasycznym pieczonym ziemniakom dodatkowego smaczku, trudno się od nich oderwać. Smacznego;)
Składniki na 2 porcje

500 g małych młodych ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
5-6 igiełek świeżego rozmarynu

Ziemniaki myjemy i oczyszczamy z piasku. Przekładamy do garnka z wrząca woda i gotujemy aż będą prawie miękkie (powinny być 'al dente'). Kiedy będą gotowe, odcedzamy.

W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, posiekany rozmaryn. Dodajemy ziemniaki i otaczamy je oliwą. Posypujemy po wierzchu sola i pieprzem, raz jeszcze mieszamy całość, by przyprawy obtoczyły ziemniaki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-15 minut, by ziemniaki były miękkie.


6 komentarzy

  1. Przepyszna propozycja Korniczku! Ja takie ziemniaczki i mizerie to moglabym zajadac w ilosciach hurtowych :))

    OdpowiedzUsuń
  2. młode, pieczone z rozmarynem to najpyszniejsze ziemniaki świata!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. majko, skąd ja to znam;)

    Karola, też dobrze:)

    Wiewióro, potwierdzam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, z kefirem czy mizerią?;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!