Tagliatelle ze szparagami, cukinią i cytryną

poniedziałek, 20 maja 2013

Tagliatelle ze szparagami, cukinią i cytryną

Też tak czasem macie, że przeglądając książkę kulinarną, zdjęcia jedzenia lub blogi gotowaniu poświęcone jesteście wyhaczyć coś, co wpłynie na Wasze jedzeniowe plany aż tak, że albo przewracacie swoje skrzętnie ułożone menu dnia i plany kulinarne do góry nogami, albo bez zastanowienia (często nie czytając nawet listy składników dania) biegniecie do kuchni, by potrawę przygotować? Jeśli tak, macie tak samo jak ja. I zdarza mi się to bardzo często. 
Tak było i w tym przypadku. Wpadła mi w ręce książka "Kuchnia wegetariańska" Nicoli Graimes, otworzyłam ją na pierwszej lepszej stronie i patrząc na zdjęcie stwierdziłam "to zjemy dziś na obiad!". Efekt poniżej, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany w stosunku do oryginału. 
Jeśli chcecie, możecie pominąć czosnkowa kruszonkę, nadaje ona jednak daniu dodatkowego cytrusowego smaku.
Składniki na 4 porcje

4 porcje suchego makaronu tagliatelle
3/4 pęczka szparagów, pokrojonych w 4-5 cm kawałki
2 cukinie, przekrojone na pół i pokrojone w podłużne pasy
4 dymki, pokrojone w plastry
sok z 1/2 cytryny
200 g sera feta lub koziego, pokruszonego
sól i pieprz, cukier
kilka listków bazylii
oliwa do smażenia

Składniki na kruszonkę czosnkową:
1 kajzerka lub inna biała bułka,
1 duży ząbek czosnku
 skórka starta z 1/2 cytryny
1 czerwona papryczka chilli pokrojona w cienkie paski

Na łyżce oliwy przesmażamy bułkę przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, skórkę z cytryny i chilli i smażymy kolejne 2 minuty, aż bułka zrumieni się na złoto. Odstawiamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

W tym czasie szparagi i cukinię gotujemy we wrzątku z cukrem i solą przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Odcedzamy, zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania warzyw.

Na łyżce oliwy smażymy dymkę na średnim ogniu. Dodajemy na patelnię makaron, wodę z gotowania warzyw i dobrze mieszamy. Dodajemy warzywa, sok z cytryny i połowę kruszonki czosnkowej. Dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron z warzywami wykładamy na talerze, posypujemy serem, resztą kruszonki.

6 komentarzy

  1. Bardzo ,bardzo smaczne jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najsmaczniejsze.pl, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne!
    Ostatnio robiłam podobny makaron z cukinią, a sera zwykłego, białego użyłam, bez szparagów, ale na pewno warto je wykorzystać póki są.

    OdpowiedzUsuń
  4. Somoja, bardzo warto:) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!