Lody morelowe z migdałami i winem

piątek, 24 maja 2013

Lody morelowe z migdałami i winem

Sezon na domowe lody uznaję za rozpoczęty! Na pierwszy ogień poszły mocno kwaśne lody cytrynowe (pyszka!) i rumowo-rodzynkowe (przepis niedługo), ale dziś mam dla Was coś jeszcze lepszego. Lody morelowe z nuta białego wina i migdałami. Wszystkie te smaki komponują się wyśmienicie, a lody smakuje obłędnie. Polecam dodać sprawdzone wino, które nie będzie zbyt cierpkie. Nie miksujcie tez moreli na puree, jeśli zostaną w mniejszych kawałkach, lody są jeszcze ciekawsze.
 Składniki na około 500 ml lodów

110 g suszonych moreli
140 ml białego półwytrawnego wina
90 g migdałów w płatkach
100 g cukru
375 g śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny

Morele kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka. Zalewamy winem, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywka i odstawiamy na godzinę. Morele wchłoną większość wina.
Migdały prażymy na suchej patelni, aż do zezłocenia. 
Morele, wino, cukier i kremówkę miksujemy blenderem (morele nie muszą być zmiksowane na gładko, lepiej zostawić mniejsze kawałki), wlewamy son z cytryny. Odstawiamy do lodówki, by masa była zimna, dzięki czemu szybciej się zamrozi w maszynce.
Masę wlewamy do maszynki i dalej postępujemy wg instrukcji. Kiedy masa zgęstnieje, ale nie będzie jeszcze gotowa, dodajemy płatki migdałów, aby wymieszały się z lodami. Gotową masę chłodzimy w zamrażarce.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!