Sernik krakowski

wtorek, 26 marca 2013

Sernik krakowski

Sernik krakowski to tradycyjny sernik. Klasyczny, ciężki, wilgotny sernik wyróżniający się kratką z kruchego ciasta na wierzchu. To sernik, który doskonale wpisuje się w wielkanocne menu, choć będzie idealny na każdą okazję, szczególnie jeśli wśród bliskich macie wielbicieli serników i tradycyjnych, domowych ciast. Sernik jest naprawdę wilgotny - nawet po 3 dniach od upieczenia smakuje świetnie, co pozwala przygotować go nieco wcześniej. Przepis z książki Marka Łebkowskiego. 
 Składniki na foremkę 25x25cm

Składniki na ciasto kruche:
200 g masła
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 żółtka
kilka łyżek wody

Składniki na masę serową:
800 g sera na serniki
50 g masła
300 g cukru pudru
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki skórki startej z pomarańczy

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta - masło kroimy na kawałki, dodajemy mąkę i cukier puder i siekamy, by masło połączyło się z sypkimi produktami. Dodajemy żółtka, rozcieramy palcami, by powstała kruszonka i zaczynamy zagniatać cisto. W miarę potrzeby dodajemy wodę. Powinno powstać miękkie, elastyczne ciasto, które zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie 2/3 ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x25 i wkładamy placek do foremki o tych samych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę, ryż lub ceramiczne kulki do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.

Masło ucieramy, by stało się puszyste. Dodajemy ser i ubijamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Na koniec dodajemy ekstrakt i skórkę z pomarańczy.
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy porcjami masę serowo-śmietanową, dokładnie, lecz niezbyt długo ucierając.
Na koniec do masy serowo-jajecznej dodajemy porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy je już nie mikserem a szpatułką, by nie zniszczyć ich struktury, a jedynie wmieszać do masy serowej.
Masę serową przekładamy na podpieczony spód z ciasta.
Z pozostałego ciasta wycinamy radełkiem paski o szerokości 1-1.5 cm i układamy na wierzchu sernika ukośnie jedną warstwę, a następnie na krzyż drugą, by powstała kratka.

Sernik pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Gotowy sernik lukrujemy lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru i kilku łyżek soku z cytryny lub pomarańczy.

16 komentarzy

  1. Chociaz nie jestem fanką sernika krakowskiego ( wstyd - ja, krakowianka :) ), to u Ciebie wygląda tak pysznie, ze nabrałam ochoty na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybitny!!!Wygląda rasowo!!!Pozdrawiam.Neblina

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny,chetnie bym sie w niego ,,wgryzla,, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny. Też chcę robić na święta krakowski właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, dziękuję!

    Asiu, dzięki piękne!

    ladylauro. zapraszam bardzo:)

    Majanko, sernikowa królowo, z pewnością będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam ciepło !
    Śledzę Pani bloga od dawna. Dziś przypadkiem natknęłam się na przepisy zamieszczone na stronie Zwierciadła. Jest tam profil osoby o nicku "aaasd" ( http://kuchnia.zwierciadlo.pl/author/michalchm) , gdzie podaje różne przepisy. Zauważyłam, że jeden z nich zawiera Pani zdjęcie (podpis z bloga)
    http://kuchnia.zwierciadlo.pl/2013/kuchnia/koszyczki-ze-szpinakiem-i-ricotta
    Reszta natomiast nie. Wydało mi się to podejrzane. Tym, bardziej, że zdjęcia do reszty przepisów są pokazane w innej stylistyce. Z którą nie kojarzę Pani dzieł.
    Chciałam się upewnić, czy jest to Pani konto - choć w ogóle na to nie wygląda. Jeśli tak, to przepraszam za moją nadgorliwość. Ja po prostu nie lubię oszustwa i wykorzystywania czyjejś pracy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Drogi Anonimie, bardzo dziękuję za wiadomość. O sprawie wiem i nie jest to moje konto. Bardzo dziękuję za czujność, niezwykle cieszy mnie, że są osoby które takie rzeczy zgłaszają autorom przepisów, bo my niestety wszystkiego nie jesteśmy w stanie wyłapać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Inspirowane Smakiem, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, że sprawa została już załatwiona. Przepis zniknął z konta użytkownika.
    Plagiatowanie stało się ostatnio paskudną plagą.
    Jakby trochę wysiłku i zaangażowania, kreatywności wymagało tak wiele.
    A ja życzę od siebie wiele sukcesów i jak najmniej plagiatowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zastanawiam się jaki sernik upiec i może właśnie ten?

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimie, dzięki!

    karola, to taki klasyczny sernik, ja zazwyczaj wolę pomajstrować, szczególnie że zwykłe serniki są dla mnie troch e nudne, ale jeśli lubisz serniki w ogóle (ja średnio) to myślę, że się sprawdzi

    OdpowiedzUsuń
  12. Spokojnych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości Świąt Wielkanocnych oraz stołu uginającego się pod całą masą smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasiu, piękne dzięki! I Tobie, spóźnione, choć szczere, Wszystkiego Dobrego!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!