Pizza z łososiem, pieczarkami i cukinią

sobota, 16 lutego 2013

Pizza z łososiem, pieczarkami i cukinią

Jaka jest Wasza ulubiona pizza? Na puszystym grubym cieście czy może na cienkim, ale chrupiącym? Ja zdecydowanie bardziej zaliczam się do miłośników tej drugiej opcji. Dlatego zazwyczaj pizze robię tylko dla siebie, bo reszta domowników zdecydowanie bardziej gustuje w puchatym cieście. Dziś mam dla Was mój dość przypadkowy, choć jak się okazało po wyjęciu z pieca, pyszny eksperyment, jeśli chodzi o łączenie składników- łosoś, pieczarki i cukinia. Wyszło pysznie, ostatnio jestem amatorką łososia, a ten na pizzy smakuje i prezentuje się bajecznie. Bardzo polecam!
Składniki na 2 placki o średnicy 25 cm

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej chlebowej
100 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
6 g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Dodatki:
300 ml przecieru pomidorowego/passaty
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
suszone oregano, tymianek, bazylia do smaku
60 g mozzarelli
90 g wędzonego łososia w plastrach
1 mała cukinia
3 pieczarki

Przygotowujemy ciasto - drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczyn wyrośnie i spieni się.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach miksera. Kiedy ciasto będzie formować się w kulę, wlewamy oliwę i dodajemy sól, zwiększamy obroty i wyrabiamy około 5 minut - ciasto powinno być dobrze wyrobione - gładkie, elastycznie, delikatnie lepić się do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej oliwa miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około godzinę.

W tym czasie przygotowujemy sos - do garnka wlewamy przecier, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, by sos zgęstniał. Dodajemy suszone zioła i gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy na podsypanym mąką blacie. Dzielimy na 2 części i za pomocą dłoni formujemy płaskie okrągłe placki. Delikatnie rozciągając w dłoniach ciasto lub wałkując je wałkiem tworzymy cienkie placki o średnicy 20-25 cm.
Układamy ja na blaszkach.
Wierzch każdej pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy każdy startą mozzarellą, potem startą na dużych oczkach tarki cukinią. Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie plastry pieczarki i plastry łososia.
Pizze pieczemy w temperaturze 225 stopni na rozgrzanym kamieniu lub blasze odwróconej do góry dnem.

12 komentarzy

  1. CZy te ciasto jest puszyste czy chrupiące ?

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym zjadła kawałek ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda. Cudowne zdjęcia.
    Nie jadłam jeszcze pizzy z łososiem. Bardzo mnie ciekawi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimie, chrupiące cienkie ciasto.

    Roz Airad, zapraszam:)

    Madziu, ja łososia wędzonego pokochałam ostatnio b.mocno, a na tej pizzy smakuje super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pożarłabym całą bez zastanowienia. i bez opamiętania! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ciekawe połączenie - nigdy nie jadłam pizzy z łososiem, musi być apetycznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. nashelly, polecam spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow! ależ ona apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bezapelacyjnie - cienkie ciasto:-))) a cukinia - jeszcze nigdy takiej nie robiłem. Nadszedł czas jak będzie smakowała cukinia zamiast salami na pizzy:-)))

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!