Ciecierzyca, szpinak, szczypta szafranu oraz bulion i wegetariański gulasz gotowy. Zazwyczaj takie dania jadam z sosem pomidorowym, ale tym razem zastąpiłam go bulionem i powstało już inne, choć równie pyszne danie. Robi się je dosłownie w kwadrans, w jednym garnku. Potem wystarczy już tylko piętka domowego chleba czy ryż i mamy prawdziwą obiadową ucztę.
Składniki na 2 porcje
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki espelette lub wędzonej
3 świeże pomidory bez skórki, pokrojone w małe kawałki lub puszka pomidorów krojonych (odsączonych z soku)
1.5 szklanki bulionu warzywnego
1 szczypta szafranu
1 puszka ciecierzycy
3 duże garście szpinaku
sól do smaku
kilka łyżek soku z cytryny
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, zmniejszamy ogień i smażymy 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek oraz przyprawy - kumin i paprykę i smażymy chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
Dodajemy pomidory i smażymy przez 2 minuty, mieszając dokładnie, by przyprawy wymieszały się z warzywami.
Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy szafran oraz ciecierzycę. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, by płyn bulgotał powoli. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną cukru i sokiem z cytryny, gotujemy 10 minut, aż połowa bulionu odparuje i płyn stanie się gęsty. Jeśli wolimy mniej gęsty gulasz, można gotować całość krócej.
Dodajemy umyty szpinak, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ryżem lub domowym chlebem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Mniam, jak smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, a taki gulasz to i zdrowy i sycący. Super :)
Majanko, zapraszam Cię na obiad:)
OdpowiedzUsuńa u mnie sie w szafce marnuje cieciorka.. proszę jak pięknie można ja wykorzystać.
OdpowiedzUsuńBernadetto, ja się chętnie zaopiekuję tą cieciorką:) chociaż zamiast okradać Cię z cieciorki polecam wykorzystać ją do tego dania;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!