Składniki na 4 porcje
3 duże czerwone papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
900 ml bulionu warzywnego
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz, papryka espelette do smaku
1 łyżka masła
1 nieduża papryczka chilli
5 czubatych łyżek kukurydzy konserwowej
Paprykę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Upieczone w ten sposób przekładamy do foliowej torebki, zamykamy ją i odstawiamy na 10 minut. Dzięki temu zabiegowi będzie łatwiej zdjąć z papryki skórkę. Każdą paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i skórki, kroimy w paski i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy paprykę i ziemniaka, smażymy 5 minut, mieszając, by warzywa nie przywarły do dna.
Na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w małą kostkę papryczkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kukurydzę i smażymy 3-4 minuty, aby złapała aromaty.
Zupę wlewamy do miseczek, do każdej z nich nakładamy też porcję kukurydzy.
Zupa wspaniała, smaczna, rozgrzewająca, czego chcieć więcej :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwoow, kolor ma szałowy!
OdpowiedzUsuńKamilo, drugiej porcji;)
OdpowiedzUsuńKarmelitko, daje po oczach przy tej wszechobecnej bieli;)
Wygląda obłędnie :) Dodaję do listy "do zrobienia:. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKarolino, bardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie Ci smakował:)
OdpowiedzUsuńpyszna! podałam z prażoną cebulką. :)
OdpowiedzUsuń