Jesienne ciasto jabłkowe

czwartek, 18 października 2012

Jesienne ciasto jabłkowe

Nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam ciasto. Od pewnego czasu głównie zajadamy się w domowymi suszonymi jabłkami lub nie jemy słodkości w ogóle. Jednak wolna od długiego czasu niedziela to idealna okazja, na coś pieczonego i smakowitego jak ciasto. Szczególnie takie jesienne - z jabłkami i orzechami włoskimi i pachnącymi przyprawami. Do rozgrzewającej herbaty jak znalazł. Inspiracja tu.
Składniki

4 jabłka
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
150 g masła
170 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki orzechów włoskich

Dodatkowo:
1 opakowanie serka philadelphia
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Jabłka dusimy około 20 minut - powinny się całkowicie rozpaść. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Ubijamy masło z cukrem i ekstraktem waniliowa na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko, jedno po drugim i ubijamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i goździkami. Dodajemy do masy maślano-jajecznej i miksujemy do połączenia składników.

Następnie dodajemy mus jabłkowy i miksujemy. Do jednolitej masy dodajemy posiekane orzechy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie foremki o wymiarach 24x18 cm.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Kiedy ciasto studzi się, przygotowujemy krem - ubijając wszystkie składniki. Krem wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy równą warstwą. Ciasto dobrze smakuje, kiedy chwilę postoi w lodówce.

14 komentarzy

  1. Takie ciacho to absolutne jesienne pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto Korniczku. Takim jesiennym ciastem na pewno bym nie pogardzila :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! I te jesienne jabłka w środku - cudo!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Droczilko, dziękuję!

    majeczko, dziękuję i zapraszam:)

    Basiu, piękne dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne to ciasto. Pięknie jesienne!
    Czy to urodzinowe? :) Jeszcze raz STO LAT! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Madziu, dzięki! Nie, urodzinowo to będziemy jeść tort zaraz;) dziękuje i Tobie też wszystkiego dobrego! Miło mieć urodziny razem z Tobą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Troszkę jak wiewiórka, ale w wersji luksusowej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Karolina, luksusowa wiewiórka brzmi ciekawie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne. A zdjęcia wprost świetne. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Maniu, piękne dzięki!. Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja zamierzam wrócić do zdrowej diety...:D
    nie wiem czy podołam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Zuza, to ciasto można uczynić jeszcze zdrowszym zmieniając kilka produktów i nie będziesz miała problemu ze zdrową dietą:)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie kuś mnie kochana, bo jeszcze tak zrobię i dopiero będzie om nom nom nom :D

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!