Kiflice

środa, 5 września 2012

Kiflice

Serbskie rogaliki kiflice oryginalnie w środku mają biały ser. Ja odeszłam od standardowego nadzienia i  wykorzystałam sycylijski crema di mandrole, czyli krem z migdałów przypominający konsystencją nutellę. Rogaliki są proste do zrobienia, ciasto nie sprawia żadnych problemów, a te małe rożki zawsze wychodzą urocze. Rogaliki nie są bardzo słodkie, więc jeśli chcecie zrobić z nich deserowy wypiek, zwiększcie ilość cukru o 2 łyżki. Ciekawy jest też w tym przepisie patent na ułożenie margaryny na rogalikach tuż przed pieczeniem, ciasto staje się bardziej chrupiące. Oryginalny przepis znajdziecie tu.
Składniki na 32 rogaliki

400 g mąki 
12 g drożdży świeżych
2/3 łyżeczki soli
200-210 ml ciepłego mleka
1 jajko
40 ml oleju
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
150 g crema di mandrole
1/4 szklanki mleka
2 łyżki sezamu
100 g margaryny

Drożdże rozczyniamy w małej ilości mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy, aż zaczną rosnąć.

Do miski wsypujemy mąkę z resztą cukru. Dodajemy zaczyn i wlewamy resztę mleka. Zaczynamy wyrabiać ciasto, miksując je na niskich obrotach miksera. Cały czas miksując, dodajemy jajko i olej, kiedy ciasto będzie formowało kulę, wsypujemy sól. Ciasto wyrabiamy około 7 minut - powinno być miękkie i nie lepiące się.
Miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przekładamy na blat. Zagniatamy kilka razy i dzielimy na 4 części. Każdą porcję wałkujemy na okrągły placek, średnicy 20 cm. Dzielimy go na 8 trójkątów. Zwijamy trójkąty w rogaliki, na podstawie każdego kładąc łyżeczkę nadzienia.
Rogaliki układamy na blasze dość ciasno, zostawiając jednak miejsce ro wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do napuszenia. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 185 stopni.

Wyrośnięte rogaliki delikatnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Na wierzchu rogalików układamy pokrojoną w małe kosteczki margarynę. Pieczemy 15-20 minut do zezłocenia. Upieczone studzimy na kratce.

18 komentarzy

  1. krem z migdałów przypominający nutellę.. ale to kusi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prze-śli-czne...:). Już chciałabym je robić:).
    I czy mi się wydaje, czy Ty naprawdę masz nowy obiektyw?

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, nie potrafiłabym zdecydować, co lepsze:)

    ewelinko, ależ oko! tak, od miesiąca mam nowy obiektyw:) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Monia, dzięki, takie są:)

    Domi, bardzo się cieszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Delikatne i takie piękne. Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogaliki wyglądają rewelacyjnie! Ale ja mam też uwagę generalną. Podoba mi się Twój blog i Twoje kulinarne pomysły. Tym samym dołączam do grona sympatyków i odtąd będę Cię regularnie inwigilować:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko, dziękuję.

    Droczilko, bardzo mi miło nie tylko dlatego, ze rogaliki przypadły Ci do gustu, ale i cały blog Ci się podoba. Mam nadzieję, że kolejne posty będą równie ciekawe:)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, taki rogalik i mleko to marzenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. doskonałe rogaliki, na pewno wykorzystam Twój przepis, śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo podoba mi się Twój blog, zdjęcia, przepisy, będę zaglądać. podoba mi się również wybór blogów, do których Ty zaglądasz:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Maju, cieszę się, że blog przypadł Ci do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie "zgrabne" te rogaliki :). Uwielbiam takie małe pyszności :)...

    OdpowiedzUsuń
  13. slodkiswiatwypiekow, dziękuję pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają super - na lekkie i puszyste. Podoba mi się przepis.

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kasiu, takie są, dziękuję:)
    Również miłego!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!