Lodowe kanapki brzoskwiniowe

czwartek, 23 sierpnia 2012

Lodowe kanapki brzoskwiniowe

W oryginalnym przepisie to było ciasto przełożone lodową warstwą. Dla mnie jednak ten deser zmienił się w lodowe kanapki brzoskwiniowe, w które można się wgryźć. Zdecydowanie wygodniejsze i przyjemniejsze to niż operowanie widelczykiem na talerzu. Tak się w tych kanapkach rozsmakowałam, że dziś boli mnie gardło:) 
Kanapki robią furorę i jak dla mnie są ciekawsze niż zwykłe lody. Można je pokroić na kwadraty, schować do pudełka, trzymać w zamrażarce i wyjmować po jednym wtedy, kiedy najdzie nas ochota:) Przepis tu, zmodyfikowany przeze mnie.
Lodowe kanapki brzoskwiniowe

Lodowe kanapki brzoskwiniowe - składniki na blachę 25x25cm

Składniki na ciasto:
225 g masła
1 szklanka brązowego cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli

Składniki na lody brzoskwiniowe:
450 g brzoskwiń
2/3 szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka świeżego imbiru

Przygotowujemy ciasto na lodowe kanapki - w garnuszku rozpuszczamy masło na niedużym ogniu, aby się nie przypaliło. Gotujemy je cały czas mieszając, masło będzie się mocno pienić. Gotujemy je aż zacznie brązowieć, około 5 minut, powinno mieć kolor karmelu. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do misy miksera. Dodajemy cukier i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
Zwiększamy obroty miksera i dodajemy jajka, jedno po drugim oraz ekstrakt waniliowy. Ubijamy masę, by zrobiła się jasna i puchata.
Następnie dodajemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka. Studzimy. Po wystudzeniu kroimy na dwa placki.
Lodowe kanapki brzoskwiniowe
W międzyczasie przygotowujemy lody - brzoskwinie nacinamy i wkładamy do wrzątku, by łatwiej zdjęć skórkę. Usuwamy skórkę i pestki, owoce kroimy w plastry.
Śmietankę i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia tego drugiego. Dodajemy brzoskwinie i miksujemy całość blenderem. Chłodzimy do temperatury lodówkowej (najlepiej wstawić do zamrażarki na około godzinę).

Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki. Kiedy lody będą już dobrze zmrożone wykładamy je na dolną część ciasta i wyrównujemy. Przykrywamy górnym plackiem, delikatnie dociskamy - najlepiej zostawić ciasto w foremce w której się piekło, wtedy zachowa kształt.

Foremkę wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, by lody całkiem się zamroziły.
Lodowe kanapki brzoskwiniowe kroimy na prostokąty lub kwadraty.

19 komentarzy

  1. Super pomysł! Straaasznie mam ochotę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygladaja i pewno tak samo smakują te kanapki lodowe, wypróbuje ten przepis.)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pomysłowe i smakowite te kanapki!!! porywam jedną do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lodowe kanapki *.* domowe do tego! super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oregano Cynamon, polecam!

    Auroro, i pyszne to, co w opakowaniu;)

    Kamilo, piękne dzięki:)

    natanno, bardzo mi miło, mam nadzieję, że posmakują:)

    Wiewióro, polecam:)

    Magdo, są super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alino, a jaki smaczny:)

    S.B. dziękuję pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie te lodowe kanapki! Ostatnio robiłam lody z pieczonych brzoskwiń, bardzo mi smakowały. Myślę że takie lody brzoskwiniowe w cieście smakowałyby mi jeszcze bardziej :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu, to miła odmiana dla takich typowych lodów:)
    Dziękuję!

    MJ Kitchen, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No to ja się wgryzam, tym bardziej, że są brzoskwiniowe

    OdpowiedzUsuń
  10. anytsujx, dziękuję:)

    Karolina, a proszę się częstować, proszę:)

    Aga, taaak! gdyby nie chore gardło jadłabym je non stop:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!