Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

sobota, 9 czerwca 2012

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Klasyka gatunku. Drożdżowe z kruszonką i owocami. Czy wy też lubicie kruszonkę? Wydłubywanie jej z wierzchu ciasta, drożdżówek czy chałki to zdecydowanie moje ulubione zajęcie w kuchni. I tak sobie myślę, że kiedyś upiekę ciasto, które będzie jedną wielką kruszonką. Ale póki co piekę drożdżowe, na ukoronowanie truskawkowego sezonu. Częstujcie się:)
Składniki na blachę o wymiarach 33x23 cm

600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
200 g jogurtu greckiego
2 żółtka
100 g miękkiego masła
120 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g truskawek

Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
100 g masła
60 g cukru

Drożdże rozpuszczamy w mleku wymieszanym z łyżeczka cukru i łyżeczka mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczną się pienić i bąblować.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, jogurt i drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dodajemy jogurt, masło i żółtka.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, około 10 minut. ciasto powinno być miękkie, puszyste i nie kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, delikatnie ugniatając je palcami, by wypełniło całą foremkę.
Na wierzch układamy pokrojone na ćwiartki (te większe) lub w całości (te mniejsze) truskawki.
W misce mieszamy składniki kruszonki i palcami rozcieramy masło z suchymi składnikami, by całość połączyła się w grudki. Posypujemy ciasto kruszonką.

Placek pieczemy około 40-45 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Podajemy ostudzone.

18 komentarzy

  1. najlepsiejsze na świecie!!! właśnie z truskawami i kruszonką... a sama kruszonka tez pyszna choć z drożdżowym najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieziemsko uwielbiam takie ciasta! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiewióro, kruszonka to słowo klucz do mojego brzucha:)

    Majanko, ja też, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłaś mi apetytu, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mojetworyprzetwory, dzięki piękne!

    Zauberi, bardzo się cieszę, mam nadzieję, że zasmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ze wszystkich ciast i placków... chyba najbardziej lubię drożdżowe. smak domu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Karmelitko faktycznie jest coś niesamowitego w drożdżowym cieście, ten zapach, delikatność, smak...

    OdpowiedzUsuń
  8. Kruszonkę i ja lubię :) Dlatego właśnie polecam Ci crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczko, mi polecać nie trzeba, wiem co dobre;) Wolałabym tylko żebyś napisała: "Dlatego właśnie zrobiłam Ci crumble :)" :D

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm! dzisiaj zrobiłam bardzo podobne z rabarbarem... mogłabym zjeść całą blaszkę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Emcia, drożdżowe zawsze pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. o rany, ależ pyszności!Dziękujemy za zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Drużyno Wykrywacza, bardzo mi miło, ciesze się, że się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szkoda, że nie mam kawałka tej pyszności na dzisiejszy mecz:(

    OdpowiedzUsuń
  15. Russkayo, polecam upiec, wcale nie zajmuje tyle czasu:)

    OdpowiedzUsuń

  16. ja też uwielbiam kruszonkę - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Halino, kto mógłby jej nie lubić!:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!