Orkiszowe ciastka z orzechami macadamia i czekoladą

niedziela, 19 lutego 2012

Orkiszowe ciastka z orzechami macadamia i czekoladą

Czekoladowy weekend? To już? Przyznam szczerze, że zapomniałam. Gdzieś z tyłu głowy wiedziałam, że blogowe święto czekolady zbliża się, ale nie zorientowałam się, że już nadeszło. I choć zabawa trwa na blogach w najlepsze, akurat u mnie zapotrzebowanie na czekoladę zerowe (zastanawiam się czy taki stan to w ogóle normalne?). Żeby jednak nie było, że nie dołożyłam swojej czekoladowej cegiełki, zapraszam Was na zdrowe ciasteczka z orzechami macadamia i gorzką czekoladą. Świetne ze szklanką mleka czy kubkiem herbaty. Miłej niedzieli!
Składniki na 20 dużych ciastek

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/3 szklanki mleka
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
100 g orzechów macadamia

Masło ubijamy z cukrem, wbijamy jajko i miksujemy wszystko do połączenia składników.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy maślano-jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy mleko i miksujemy całość na gładką masę.
Do ciasta dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy szpatułką, by składniki wymieszały się z masą. Na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcje ciasta. Między ciastkami należy zostawić spore odstępy, bowiem podczas pieczenia mocno się rozpłaszczają.

Do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni wstawiamy pierwsza blaszkę i pieczemy ciastka około 15 minut, aż zrumienią się na wierzchu. Po upieczeniu pierwszej partii, wstawiamy do piekarnika drugą blaszkę.
Upieczone ciastka studzimy na kratce.


25 komentarzy

  1. Korniczku, cudowne zdjęcia!
    te ciacha już tak apetycznie na nich wyglądają... że hoho!
    i całkiem, całkiem są, ja Ci powiem. chętnie bym pochrupała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasteczka muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione orzechy:) wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasteczka !:)))
    Z czekoladką to jest to!
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kubek kakao i te ciasteczka i żyć nie umierać!

    OdpowiedzUsuń
  6. No ja właśnie też miałam plany, ale jakoś mi zeszła chęć na czekoladę...

    Apetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karmelitko, to ja zapraszam na wspólne chrupanie!

    Wiosenko, mniam mniam, bardzo:)

    Zdrowe odżywianie, cieszę się, że Ci się podobają. To ja częstuje ciastkiem:)

    Majanko, dzięki piękne!

    Anko, o tak, z mlekiem też super:)

    Oczko, stąd te tajskie pyszności u Ciebie:) ja obecnie zdecydowanie mam ochotę na coś wytrawnego, ostrego, konkretnego, choć przyznam, że ciastka smakowite, zapotrzebowanie na cukier zaspokajają;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja zrobiłam zwykłe ciasteczka na ten weekend, ale już na przyszły zrobię Twoje, boskie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Korniku, bardzo mi sie Twoja propozycja podoba! Tym bardziej, ze maki orkiszowej mam jeszcze sporo do zuzycia... ;)

    Pozdrawiam serdecznie!
    I dziekuje za udzial w tegorocznym Czekoladowym Weekendzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. orkisz to moja naj naj maka i ciasteczka z niej muszą być mniam
    Marta piękne ciasteczka upiekła

    OdpowiedzUsuń
  11. Marto! Piękne zdjęcia, a ciasteczka kuszą niezwykle!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu, bardzo mi miło, mam nadzieję, że posmakują:)

    Beo, wielkie dzięki za akcję! już nie mogę doczekać się podsumowania, wybierania i sprawdzania smakowitych czekoladowych przepisów:)
    A ciasteczko polecam w wolnej chwili, ciekawi mnie wersja bez jajek i mleka, jeśli się do takiej zabierzesz:)

    Alu, też lubię orkisz, w tych ciastkach super się sprawdza, mają fajny smak dzięki tej mące. Dziękuję!

    M., dziękuję!

    Aniu, bardzo dziękuję, oprócz wyglądu również super smakują:)
    Ściski!

    Pozdrawiam ciepło i dziękuję za miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne zdrowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jest już późno, a ja nabrałam nieprzyzwoitej ochoty na ciastka. Są śliczne :D
    Ciekawa jestem smaku orzechów makadamia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Skoro jesteś ze swoją czekoladowo-ciasteczkową chrupkością to nie zapomniałaś:), co innego ja...:(

    OdpowiedzUsuń
  16. Kamilo, dziękuję i częstuję:)

    Cytrynko, nie są tak intensywne w smaku jak włoskie, delikatne, choć mi wydają się lekko... maślane. lepiej samemu spróbować, z ciekawości nawet:)

    Ewelinko, Twoje drożdżowe jest tak cudne, że przebija wszystkie czekoladowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię takie ciasteczka typu fitness, w Twoich szczególnie podobają mi się te wspaniałe orzechy i pełnoziarnista mąka orkiszowa :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Orzechy macadamia bardzo lubię chociaż rzadko mam okazję je jadać. Ostatnio zajadałam nugat z RPA z tymi właśnie :) ale na takie chrupiące ciasteczko, dodatkowo z czekoladą, to bym się skusiła! oj tak!

    OdpowiedzUsuń
  19. burczymiwbrzuchu, bardzo się cieszę, że moje ciastka przypadły Ci do gustu:)

    Różeno Grey, do mnie? zapraszam:D

    Kasiu, to ja zapraszam, bardzo zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  20. wczoraj się za nie zabrałam :) ze składnikami trochę namieszałam, bo choć zachowałam proporcje, to podmieniłam mąkę na pszenną pełnoziarnistą, czekoladę na białą, a orzechy na migdały - akurat to miałam w kuchni a tak mnie do ciastek ciągnęło :)... tak czy siak wyszły świetne!!! pysznie nadziane i kruche
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Kasiu, super, bardzo się cieszę że się udało i to jeszcze z takimi smakowitymi składnikami:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!