Chleb orkiszowy z miodem i orzechami

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Chleb orkiszowy z miodem i orzechami

Zdrowy, pięknie pachnący orzechami chlebek. Z mąką orkiszową, którą uwielbiam. Chleb nie sprawia  żadnych problemów, można go upiec i w foremce, i na blasze po wyrastaniu w koszyku. Przepis z tej strony.
Składniki na 1 bochenek

250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki orkiszowej (u mnie razowa)
10cg soli
15 g świeżych drożdży
20 g miodu
250 ml wody
100 g orzechów włoskich (u mnie pół na pół z laskowymi)

Drożdże rozczyniamy z miodem, odrobiną wody i mąki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn "ruszył".

Do miski miksera wsypujemy mąki, dodajemy zaczyn, resztę wody i wyrabiamy ciasto. Pod koniec miksowania wsypujemy sól i grubo posiekane orzechy. Ciasto nie powinno się lepić, powinno być miękkie i elastyczne. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, delikatnie wyrabiamy. Możemy włożyć je do koszyka rozrostowego lub do foremki (jak u mnie). Odstawiamy na około godzinę do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, parujemy i wstawiamy chleb. Powinien się piec około 30-40 minut, a popukany od spodu powinien wydać pusty dźwięk. Zostawiamy do wystygnięcia.

13 komentarzy

  1. Chleb z orzechami to ja mogę zajadać bez niczego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To mi się podoba :) Musi być bardzo aromatyczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Marta te twoje chleby są przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  4. Korniczek wraca z cudownymi chlebkami:).
    Bardzo apetyczny jest Twój chlebuś.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aciri, ale nawet bez masełka?;)

    kikimoro, pięknie pachniał orzechami:)

    Alu, do mistrzyni, jaka jesteś, jeszcze mi brakuje, ale bardzo dziękuję za te słowa:)

    Majanko, znów się rozkręcam:) dzięki kochana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczny chlebek! Dziękuję za odwiedziny i życzę wszystkiego naj, naj, naj w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mi się piec nie chce, ale z chęcią się podłączę :)
    Na jedną kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, na taki chlebek to ja się chyba szybko skuszę :) wygląda genialnie :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się wybornie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu, dziękuję. Równiez wszystkiego dobrego na Nowy Rok:)

    wykrywaczu smaku, dzięki!

    Polko, a może na dwie?;) zapraszam!

    Kasiu, bardzo dziękuję i polecam:)

    Monico, piękne dzięki, w smaku też niczego sobie:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pieczywo własnego wypieku i dlatego skorzystam z Twojego przepisu:) jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, ja też je uwielbiam, sklepowe mi całkiem zbrzydło:) bardzo dziękuję, mam nadzieję, że chlebek Ci posmakuje.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!