Krewetki z kuskusem

piątek, 24 czerwca 2011

Krewetki z kuskusem

Jeśli komuś podobało się ostatnie curry z krewetkami i nie ma dość owoców morza (ja nigdy nie mam ich dość!), dziś kolejne danie z krewetkami. Tym razem w połączeniu z kuskusem, cukinią, pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Wszystko w wakacyjnym marokańskim stylu. Zapraszam! Przepis zainspirowany daniem z książki "Szybko, smacznie, zdrowo".
Składniki na 4 porcje

1 duża cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno posiekane
300 g cukinii
350 g gotowanych krewetek
200 g groszku cukrowego
400 g cieciorki z puszki lub ugotowanej
400 g pokrojonych pomidorów z puszki z zalewą
250 g kaszki kuskus
łyżka sproszkowanego imbiru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
1.5 szklanki bulionu warzywnego

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawy - imbir, cynamon, kolendrę i kumin i przez chwilę smażymy, aż przyprawy będą pachniały. Na patelnię dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię - i podsmażamy przez 5 minut. Wrzucamy pomidory i krewetki, porządnie mieszamy i dusimy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy groszek cukrowy i cieciorkę i znów dusimy 5 minut, mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.

Kaszkę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy bulionem na 0.5 cm ponad warstwę kaszy. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut.
Kuskus wykładamy na talerz, następnie warzywa z krewetkami. Posypujemy świeżo posiekaną kolendrą lub miętą.

14 komentarzy

  1. Bardzo mi się to podoba, bo krewetek również nigdy nie mam dość!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak krewetki, to coś dla mnie, a Twoja propozycja dania wygląda smakowicie, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O znowu krewetki:) Ale w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu:) Ja chyba mogłabym jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uczta dla oczu, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kikimoro, bardzo się cieszę:)

    msriolo,superancko:)


    Aniu, baaardzo się cieszę

    Agato, super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Krewetek nigdy dość, a z kuskusem nigdy ich nie jadłam - świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. burczymiwbrzuchu, ah i mi krewetki nigdy się nie znudzą!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio szukałam ciekawych przepisów na krewetki i nic nie znalazłam, co by mi się spodobało, a tu widzę, że u Ciebie pomysłów na krewetki mnóstwo... :) Na pewno skorzystam. :D

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieciorka i krewetki, obok tego nie można przejść obojętnie. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Talvi, bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie smakowało!

    żeniu, fakt, ja mam zbyt słabą wolę, żeby w ogóle koło jedzenia obojętnie przechodzić;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie aromatyczne bogactwo przypraw. Tak, to coś, co lubię. Bardzo! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zay, bardzo, to ja się cieszę, że Ci się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uważaj, żeby Twoje zaproszenie nie zostało zrealizowane szybciej niż myślisz! W sumie.. całkiem chętnie.. :) A robiłabyś w zamian takie smakowite obiadki? <3 Co prawda poproszę wersję bez krewetek, ale nie będę więcej grymasić. Bardzo mi się podoba połączenie kuskusa z ciecierzycą i pomidorkami.. musi być naprawdę pyszne <3
    Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Panno L, pewnie, obiadek za śniadanko! bez krewetek też umiem coś przygotować, więc źle być nie powinno;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!