Kotleciki z serem feta i papryką

sobota, 7 maja 2011

Kotleciki z serem feta i papryką

Po sporej dawce słodkości zapraszam na coś bardziej treściwego i pożywnego. Kotleciki z dodatkiem ziemniaków, sera feta i papryki to moja nowa miłość:) świetne danie na ciepłe dni, kiedy nie mamy czasu i chęci na gotowaniu a zależy nam na czymś sycącym. Świetne z samą sałatką albo i bez. Przepis z domowych zbiorów.
Składniki na 6 kotlecików

400 g ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
50 g sera feta
kilka gałązek świeżego tymianku
1 jajko
1 1/2 łyżki kaszy manny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz do smaku
oliwa

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy nieobrane, około 30 minut. Gorące odcedzamy,obieramy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystudzenia.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w małą kostkę, tak jak i fetę. Tymianek drobno siekamy.

Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko i kaszkę, mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i ser oraz tymianek i oregano. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem (nie solimy, bo feta sama w sobie jest już słona). Z masy formujemy placuszki wielkości spodka, jeśli będą zbyt rzadkie, trzeba dodać trochę mąki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotleciki z obydwu stron na złocistobrązowo. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy ciepłe lub wystudzone z ulubioną sałatą.

18 komentarzy

  1. Takich kotlecików to jeszcze nie jadłam... Ale na pewno warto spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna wariacja na temat kotlecików koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  4. Doctorze, bardzo polecam!

    Shy, pyszne,pyszne:)

    Inko, koniecznie, są świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie cudo. Niestety moje chłopaki mówią papryce nie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kabamaigo, oliwki zamiast papryki też będą ekstra:)

    Trzcinowisko, superancko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobają mi się , a nigdy takich nie próbowałam.
    Pozdrowienia Korniczku:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Hurra, bezmięsne! :) Uwielbiam takie kotletowo-warzywne eksperymenty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Och! Bardzo lubię takie wariacje na kotlety ziemniaczane. Któregoś razu (tym razem na słodko) robiłam z białym serem i żurawiną. Twoje też popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majanko, cieszę się, że się podobają i polecam!

    Karmelitko, dziękuję!

    Kuchareczko, wiadomo, że bezmięsne, innych nie tykam:) ja też bardzo lubię:)

    Oczko, biały ser i żurawina zapowiada się pysznie, chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. o!
    mam wszystkie składniki.
    może jutro uda mi się je zrobić.
    wyglądają rewelacyjnie :)
    obecność fety kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Peggy, bardzo sią cieszę, że Ci sie podobają!
    ja pałaszowałam dziś ostatnią porcję i podtrzymuję, że są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszą smakować rewelacyjnie! Zapisuję do zrobienia :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  14. Mopsie w kuchni, bardzo polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Majko, pewnie że są super:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!