Muffiny z dynią, camembertem i karmelizowaną cebulką

środa, 17 listopada 2010

Muffiny z dynią, camembertem i karmelizowaną cebulką

Trochę mnie tu nie było, ale ostatnio cierpię na chorobę zwaną brakczasem. Piec jednak trzeba, dlatego dziś przepis na muffiny z wykorzystaniem dyni, której w tym roku u mnie całkiem sporo. Przepis dedykuję Majce, która pomogła mi rozwiązać problem niesfornych papilotek:)

Składniki na 11 dużych muffinów

3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 1/3 szklanki maślanki
100 g + 20 g masła
2 jajka
1 kg dyni (waga przed oczyszczeniem)
2 duże cebule
120 g serka camembert
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki octu balsamicznego
pieprz i ostra papryka do smaku
1 łyżeczka suszonego tymianku

Zaczynamy od upieczenia dyni - oczyszczamy ją z pestek, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy aż dynia będzie miękka, ale jeszcze nie rozpadnie się. Odstawiamy do wystygnięcia.

Cebule obieramy, kroimy w piórka. na patelni rozpuszczamy 20 g masła, dodajemy cebulę i ocet balsamiczny, zmniejszamy ogień i dusimy, aż cebulka zmięknie. Dodajemy cukier, dusimy jeszcze kilka minut, doprawiamy pieprzem i solą, przekładamy do upieczonej dyni i mieszamy całość.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, łyżeczkę soli i tymianek.

W drugiej misce mieszamy mokre produkty: maślankę, jajka, roztopione masło. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy. Następnie dodajemy dynię z cebulką i pokrojony w małe kostki serek camembert. Dokładnie mieszamy całość, doprawiamy do smaku pieprzem i ostra papryką.

Masę przekładamy do papilotek (ja swoje wkładam w kokilki, bo jeśli nic ich nie trzyma to się rozłażą podczas pieczenia) i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy do suchego patyczka (nie podaję czasu, bo wszystko zależy od wielkości papilotek i sposobu pieczenia-bez kokilek trwa to trochę krócej). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

22 komentarze

  1. brzmi bardzo pysznie, wszystkie skladniki bardzo lubie, a do tego muffinki... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznotki te Twoje muffinki, do tego nie na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z camembert jeszcze nie próbowałam, ale fajny patent :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Korniku wspaniałe. Dyniowe muffiny jadłam i to nie raz, ale wytrawnych dyniowych jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ago, cieszy mnie to, że Ci się podoba:)

    GastroMoniu, u mnie w domu jakoś muffiny słodkie jakoś nie "idą", wytrawne na szczęście tak:)

    Gosiu, dzięki!

    Kabamaigo, dziękuję i polecam:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. wytrawnych wersji muffinek wciąż znam niewiele i przepis na każdą czytam z ciekawością.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czytam 'karmelizowana cebula' i od razu oczy mi sie swieca. My love! ;))

    Sliczne muffinki, Korniczku.

    Sciski!

    OdpowiedzUsuń
  8. Camembert w muffinach, jesteś genialna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alez pięknie wyglądają Korniczku. Chciałabym spróbować , mogę?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne muszą być :) Papilotki może niesforne, ale pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiejko, też zauważyłam że z wytrawnymi ciężko, ale mam zamiar trochę pokombinować ze składnikami i coś popiec:)

    Oliwko, o Tobie pomyślałam, bo jakoś zapadło mi w pamięć, że taką cebulkę lubisz:) dziękuję!

    Avren, oj tam od razu genialna, ktoś po prostu wyjadł mi pestki słonecznika i musiałam coś wymyślić:)

    Majanko, pewnie, częstuj się:) Dziękuję!

    Mniamusne, ja już je okiełznałam więc teraz mogę się nimi zachwycać:) Dziękuję:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. o taka nie słodka wersja , super się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Się naprawdę ładnie prezentują Korniku :)
    Mam wielką ochotę na wytrawne muffinki od dawna, może wypróbuję Twój przepis :)
    zwłaszcza, że jest w nich wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Alu, nie znalazłam zbyt wielu przepisów na wytrawne mufiiny, więc wymyśliłam je sama:)

    Amarantko, dziękuję i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  15. kolejna z brakczasem, to może jakiś klub założymy? ;)
    nigdy jeszcze nie piekłam wytrawnych muffin, a za każdym razem jak widzę kolejną wersję tym bardziej mi się podobują.

    miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo podoba mi sie pomysl i wykonanie. Zwlaszcza ten camembert. Ciekawe jak trzyma smak na dluzsza mete:)

    Pozdrawiam!

    ps. a mi sie papilotki podobaja.

    OdpowiedzUsuń
  17. Viridianko,chętnie, choć ja trochę udaję że jestem taka zapracowana, żeby niektórzy do mnie pretensji nie mieli;)

    Miłego również!

    Paulon, dziękuję!

    Atrio, dziękuję. nie dane było mi sprawdzić, ale myślę, że daje radę. A papilotki też lubię, tylko ciężko się z nimi współpracuje:)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  18. Muffiny na ostro, oo, takich nie robiłam. Jadłam, bardzo mi smakowały, ale własnymi ręcami ich jeszcze nie przyrządzałam. Musze je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kuchareczko, koniecznie:) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Korniku, ja Cię strasznie przepraszam, że tak długo nie pisałam, choć jak dedykację przeczytałam to mi bardzo miło zrobiło, barszo bardzo bardzo!
    muffiny super (ta dynia! ja w tym sezonie nie daję jej odetchnąć, kupuję i przetwarzam namiętnie), jakbyś potrzebowałam inspiracji na wytrwne, to coś Ci mogę wymyślić :)
    zainspirowałaś mnie muffinami no i okiełznanymi wspólnie papilotkami, więc nawet coś w nich w weekend upiekłam, postaram się wkrótce pokazać, bo też z dynią, choć na słodko :)
    ściskam Cię bardzo mocno, dużą dawkę dobrych myśloi do Ciebie śląc ***

    OdpowiedzUsuń
  21. Majko, a nie ma za co przepraszać, ważne, że dedykacja dotarła:)
    To ja czekam na Twoje muffiny z niecierpliwością:)

    Pozdrawiam i ja ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!