Śliwki en papillote

czwartek, 9 września 2010

Śliwki en papillote

Bardzo prosty, aromatyczny deser na deszczowe dni jak dziś. Śliwki en papillote, czyli owoce zapiekane z przyprawami to świetne połączenie miękkich, gorących śliwek, zimnych kremowych kodów i chrupiących orzeszków. Przepis z książki "Szybko, zdrowo, smacznie...". Polecam!
Składniki na 2 porcje

8 dużych węgierek lub 10 mniejszych
15 g masła
4 goździki
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu akacjowego lub innego płynnego
2 kulki lodów waniliowych lub innych mlecznych
posiekane orzechy włoskie lub pekan
1 pomarańcz

Śliwki myjemy i kroimy na połówki, usuwamy pestki.

Układamy je na kwadratach wyciętych z pergaminu. Posypujemy śliwki cynamonem, układamy goździki i posiekane w małe kostki masło. Każdą porcję polewamy łyżką miodu.

Obieraczką do warzyw lub nożykiem cienko obieramy skórkę z 1/4 pomarańczy, drobno ją siekamy, posypujemy śliwki oraz polewamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy.

Łączymy dwa przeciwne rogi pergaminu, składamy je, by trzymały się. Pozostałe dwa rogi zawijamy i składamy pod paczuszkę.

Śliwki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.

Układamy paczuszki na osobnych talerzach, delikatnie je otwieramy, posypujemy posiekanymi orzechami i nakładamy do środka po kulce lodów.

Podajemy od razu.

13 komentarzy

  1. Korniku! Ależ fajny pomysł na śliwki! W papilotach im zdecydowanie do twarzy:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu, dziękuję!

    Aniu, cieszę się, że Ci się podobają! Pyszne wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności tu serwujesz! Śliwki i lody.To takie wspaniałe.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. myślałam że to w cieście filo jest - tak na pierwszy rzut oka, a to w pergaminie (: w sumie racja, bo jak widziałam rybę w papilocie to papier właśnie był :]

    pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota!!! juz mi slinka cieknie:)
    bardzo fajny pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Korniku - jak dla mnie rewelacja!
    śliwki to moje małe pychotki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber, dziękuję bardzo! Śliweczki bardzo smakowite:)

    Viri, tak tak, to pergamin, a w cieście filo... ciekawy pomysł!

    Ago, bardzo się cieszę, że Ci sie podoba!

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. alez pysznosci zaserwowalas!!!! lody i cieple sliwki-pycha.....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Amarantko, cieszę się, że Ci się podoba mój deserek!

    Gosiu, bardzo pychota:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jej.. Te śliwki wyglądają uroczo.. A jako że te fioletowe śliczności, to moje ulubione owoce, i ten przepis kupuję!! Dzięki wielkie za niego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu, potwierdzam, dziś też mam na nie ochotę;)

    Spencerze, jeśli lubisz śliwki to z pewnościż Ci zasmakuje ten deserek prosty i szybki i miła odmiana dla jedzenia śliwek tak po prostu z miski:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!