Pleśniak z truskawkami i rabarbarem

piątek, 4 czerwca 2010

Pleśniak z truskawkami i rabarbarem

Planowałam zrobić inne ciasto, ale brak jednego składnika i zamknięte sklepy wymusiły zmianę planów. A pleśniak już jakiś czas za mną chodzi, więc wybór padł na niego. Najpierw znalazłam ten przepis, potem zajrzałam do zeszytu Mamy, gdzie znalazłam bardzo podobny, więc moje ciasto to mix tych dwóch receptur.

Składniki na blachę 23x28cm

Składniki na ciasto:
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Składniki na nadzienie:
500 g rabarbaru
1/3 szklanki cukru
300 g małych truskawek

Składniki na bezę:
5 białek
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru

Rabarbar kroimy na plastry grubości palca wskazującego, zasypujemy cukrem i odstawiamy.

Mąki, cukier, proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy masło pocięte w małe kawałki i nożem siekamy wszystko, łącząc składniki, by powstały okruchy ciasta. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto.

Na natłuszczoną blachę wykładamy 2/3 ciasta, rwąc je na małe kawałki. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. Wykładamy na ciasto rabarbar wymieszany z truskawkami.

Z białek z dodatkiem soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na warstwę owoców i posypujemy po wierzchu kruszonką zrobioną z reszty ciasta.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

14 komentarzy

  1. To niewyobrażalne wręcz, że nie miałam jeszcze okazji spróbować tego, jakże popularnego, ciasta.
    A może miałam, tylko nie jestem tego świadoma?... ;)

    Bardzo mi się podoba zdjęcie, Korniku.
    Szczególnie te przyboczne truskawki. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto! Z truskawkami pleśniaka nie robiłam. Zwykle robię go z porzeczkami albo dżemem porzeczkowym,ale Twoja wersja również bardzo mi sie podoba:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. już mam na niego ochotę! śliczne kolory!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama zawsze robila plesniaka z rabarbarem. Znam go wiec tylko w takiej wersji. Nadszedl czas sprobowac Twojej :)) Wyglada przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pleśniak to najlepsze chyba ciasto. U mnie ze stołu znika ekspresowo. Połączenie rabarbaru z truskawkami...poezja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pleśniak - ale z truskawkami jeszcze nie jadłam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Hahah nie mogę.. Gdybym zmienił w Twoim wstępie 'Planowałam zrobić' na 'zrobiłem' to tak właściwie to samo mógłbym napisać u siebie;)) Też zrobiłem wczoraj pleśniaka (choć ja wolę jednak nazwę skubaniec;)) i miałem z nim pewne przeboje.. Choć to moje ciacho, do Twojego się nie umywa;(( Nie dość, że nie wyszło mi takie ładne, to jeszcze nie miałem takich pysznych dodatków. Następnym razem spróbuję Twoją wersję:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Oliwko, pewnie miałaś okazję, może pod nazwą skubaniec, bo te dwie nazwy funkcjonują.
    Dziękuję za miłe słowa!

    Majanko, z porzeczkami brzmi świetnie! Chyba wypróbuję, jak już się pojawią.

    Paulo, dziękuję!

    Majko, a ja właśnie jadałam wcześniej z truskawkam bez rabarbaru ;)

    Filozofio smaku, u nas bardzo dawno nie było pleśniaka, więc też szybko został zjedzony:)

    Doroto, a to polecam:)

    Spencerze, a ja miałam w planach zrobić tartę alzacką z Twojego przepisu:)
    Lecę spojrzeć na Twojego bloga i przepis na Twojej roboty pleśniaka/skubaniec.

    Pozdrawiam Was ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki ciepły kawałek poproszę. Świetne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lo, a proszę Cię bardzo, częstuj się. Kruszonka najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  11. truskawkowo rabarbarowe połączenie jest niezwykle pyszne, wiem.

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam pleśniaki , skubańce z truskawkami , jabłkami , porzeczkami , z czym popadnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Alu, uniwersalne ciasta, do których pasuje większość owoców są najlepsze, bo niby ten sam przepis, a smakowo jednak trochę coś innego zależnie od dodanych owoców.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!