Farfalle wegetariańskie

poniedziałek, 21 czerwca 2010

Farfalle wegetariańskie

Szczerze powiem, że to danie mogłoby się ograniczyć do samych warzyw i byłabym szczęśliwa, bo wyjadałam je wprost z patelni. Dodatek sera ricotta i makaronu tworzy smaczne, letnie danie. Przepis z książki "Kuchnia śródziemnomorska".

Składniki na 4 porcje

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
6 łyżek oliwy
180 g zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
300 g makaronu farfalle
150 g sera ricotta
6 łyżek startego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Fasolkę oczyszczamy, wrzucamy do garnka i gotujemy od momentu zagotowania się wody przez 5 minut. Odcedzamy.
Papryki oczyszczamy kroimy w paseczki. Marchewkę kroimy w cieniutkie słupki. Podsmażamy warzywa na oliwie na średnim ogniu przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy fasolkę i gotujemy całość na małym ogniu przez 15 minut.

Na wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Odcedzamy.
Ser ricotta mieszamy z 2 łyżkami ciepłej wody w dużej misce lub garnku.

Dodajemy warzywa wraz z powstałym sosem oraz makaron. Dosypujemy połowę tartego parmezanu i mieszamy całość, by sery połączyły się z makaronem i warzywami.

Przekładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu oraz świeżo zmielonym pieprzem.

12 komentarzy

  1. Ładne to Twoje farfalle- osobiście lubię bardzo ten makaron.A danie w sam raz na lekki i pyszny obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Wciąż nigdzie nie mogę znaleźć ricotty, choć wytrwale przetrząsam chłodnie sklepowe. Ech.

    Farfalle prezentuje się smakowicie, szczególnie w tak kolorowej kombinacji. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. To 'the best of' moich letnich obiadów :) Świeże warzywa obsmażone szybko na woku i do tego ryż lub makaron w zależności od ochoty i nastroju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te warzywa z ricottą brzmią baardzo apeytcznie :>

    OdpowiedzUsuń
  5. sliczny kolorowy letni obiad i... smaczny na pewno! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się, wszystko co lubię w tym jest :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Filozofio smaku, kokardki i takie małe makaronowe gwiazdki to moje ulubione kształty, sa takie ładne!

    Oliwko, ricottę można zamienić na naturalny serek homogenizowany, ja próbowałam z takowym z firmy ostrowia i wyszło równie pysznie. A te kolorki sa pyszne;)

    Komarko, zgadzam się w pełni. Lekke ale sycące danie na letni obiad jest jak znalazł:)

    Arven, potwierdzam, że w rzeczywistości takie są:)

    Cudawianki, takie kolorowe obiady to uczta i dla oka i dla podniebienia;)

    Agatku, cieszę się i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja sie stęskniłam za młodą fasolką. Lubię takie szybkie, warzywne, letnie dania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiejko, dzięki!

    Lo, ja też, ja też!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie i tak kolorowo:) Bardzo mi się podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majanko, cieszę się. Smakuje też nieźle:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!