Składniki na 6-7 porcji
1 litr przecieru pomidorowego (oryginalnie sok pomidorowy)
300 ml wywaru warzywnego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
4 posiekane dymki
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
1 duża marchewka pokrojona w plastry
100 g brokuła pociętego w różyczki
100 g kapusty (u mnie pekińska) pocięta w 2 cm paseczki
55 g fasolki szparagowej
55 g groszku cukrowego
55 g fasoli (u mnie cieciorka)
sól, pieprz, cukier, ostra papryka
sok z 1/2 pomarańczy
Gorący wywar warzywny wlewamy do garnka. Dodajemy czosnek, dymkę, ziemniaka i marchew, gotujemy 15-20 minut. Gdy warzywa będą miękkawe, wrzucamy resztę warzyw na 10 minut, by były jędrne (jeśli używamy mrożonych, świeże będą gotowały się dłużej).
Ugotowaną zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i szczyptą ostrej papryki. Dodajemy również sok z 1/2 pomarańczy. Dekorujemy bazylia lub natką pietruszki.
Rzeczywiście.. Wydaje się być szybko, smacznie i zdrowo;)) Do tego świetnie wygląda.. Do wypróbowania..
OdpowiedzUsuńmyślę sobie.. jakie to musiałoby byc pyszne z naszym domowym pomidorowym sokiem/przecierem, który jeszcze się chowa w słoiczkach..
OdpowiedzUsuńSpencerze, faktycznie, wszystkie 3 właściwości z tytułu książki zostały spełnione:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i smacznego!
Asiejko, warto więc wypróbować skoro takie pyszności trzymacie w słoiczkach! Pozazdrościć!
Na pewno się z taką zupą polubię :)
OdpowiedzUsuńJeszcze niedawno nie znosiłam zup, które mają w sobie pomidory... A teraz, teraz to mam ogromną ochotę na tą.
OdpowiedzUsuńPycha!
Pozdrawiam! :)
Amarantko, cieszę się:)
OdpowiedzUsuńOliwko, dzięki!