Suflet kakaowo-bananowy

czwartek, 25 marca 2010

Suflet kakaowo-bananowy

Zostało mi kilka białek i zupełnie przypadkowo, przeglądając upatrzone przepisy, znalazłam ten suflet. Czekolada i banany? Mniam! A do tego ponoć w wersji light. Takie rzeczy lubię. I tak cudownie opadły po wyjęciu z piekarnika:) Przepis znalazłam tu, troszeczkę go zmieniłam.

Składniki na 4 porcje

3 dojrzałe banany
2 łyżeczki maki kukurydzianej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka amaretto
2 białka
3 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
masło do wysmarowania ramekinów
cukier puder do posypania

Banany rozgniatamy widelcem w miseczce i mieszamy z ekstraktem i amaretto. Dodajemy mąkę kukurydzianą i kakao, całość mieszamy do połączenia składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy pianę do masy kakaowo-bananowej, mieszając dokładnie. Przekładamy do wysmarowanych masłem ramekinów do połowy ich wysokości. Przed wstawieniem ramekinów do piekarnika wycieramy nadmiar masła ze ścianek naczynek.

Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe.

4 komentarze

  1. Banany i kakao, mniam. ;)

    Pozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe połączenie. Jedno z tych najulubieńszych. I faktycznie można troszkę poudawać, że to wcale nie ma wiele kalorii. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oliwko, myślę że i tak nie jest najgorzej jeśli chodzi o kaloryczność;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!