Chleb pełnoziarnisty

czwartek, 28 stycznia 2010

Chleb pełnoziarnisty

Znaleziony na CinCinie przepis Liski na łatwy i szybki chleb pełnoziarnisty. Trochę było wczoraj z nim zamieszania, bo nie miałam prądu przez 11 godzin i chlebek musiał długo czekać na pieczenie. Ale jest. Piękny, okrąglutki, lekko wilgotny w środku.
PS. Już wkrótce przepis na coś, co nie jest pieczywem, bo ostatnie wpisy mogą sugerować, że jedyne co jemy, to chleby i bułki:)

Składniki na 1 bochenek

1 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki wody
1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (dałam pełnoziarnistą)
1/4 łyżeczki drożdży instant
3/4 szklanki wody, maślanki lub jogurtu (u mnie jogurt)
2 szklanki mąki pszennej białej lub razowej (dałam chlebową)
1 1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżka miodu

W jednej misce, wieczorem dzień przed pieczeniem namaczamy płatki owsiane z 3/4 szklanki wody, przykrywamy folią i zostawiamy na noc na blacie.
W drugiej misce mieszamy 1 1/2 szklanki mąki razowej z 1/4 łyżeczki drożdży i wodą (maślanką lub jogurtem). Przykrywamy i również zostawiamy na noc na blacie kuchennym.

Rano łączymy składniki z obydwu miseczek z resztą składników i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Następnie formujemy bochenek, zostawiamy go jeszcze na 40-60 minut w cieple. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 230 stopni, następnie zmniejszamy do 210 i pieczemy następne 20 minut. Studzimy na kratce.

2 komentarze

  1. Witam, mam pytanie, to ile w sumietrzeba tych drożdży instant ? 1/4 łyżeczki czy łyżeczka ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko Sylwio, do zaczynu robionego wieczorem przed pieczenim potrzeba 1/4 łyżeczki. Następnego dnia, do ciasta właściwego 1 łyżeczka.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!