Pieczone pierogi z farszem soczewicowo-pieczarkowym

sobota, 12 grudnia 2009

Pieczone pierogi z farszem soczewicowo-pieczarkowym

Uwielbiam pierogi. Z okazji nadchodzących świąt postanowiłam wypróbować je z nowym farszem. Są bardzo smaczne, połączenie soczewicy i pieczarek przypadło mi do gustu - farsz jest zwarty ale i wilgotny. I już wiem, że pojawią się one na moim świątecznym stole. Przepis z książeczki "Biblioteczka Poradnika Domowego: Naleśniki, pierogi krokiety". A ciasto ze sprawdzonego przepisu Liski.

Składniki na 30 pierogów

Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Składniki na farsz:
200 g soczewicy
200 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
pieprz cayenne
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
łyżka masła

Dodatkowo do posmarowania pierogów: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany

Namoczoną na noc soczewicę odcedzamy, zalewamy małą ilością wrzątku, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Oczywiście można użyć soczewicę z puszki i tylko przelać ją wodą i odcedzić na sitku.
Mąkę siekamy z masłem szerokim nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz - drobno posiekane pieczarki i cebulę podsmażamy partiami na maśle. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Po przestudzeniu wrzucamy soczewicę, dodajemy sól i pieprz, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i sos sojowy. Całość mieszamy. Wbijamy jajko, wyrabiamy masę do połączenia składników, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy, by wszystko połączyło się.

Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy z niego koła o średnicy 9 cm. Wypełniamy farszem - 1 łyżka na pieroga.
Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze

  1. zapraszam po wyróżnienie :-))
    http://waniliowo.blox.pl/2009/12/Wyroznienie.html

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ja to już się nie mogę doczekać na takie pierogi - moja Babcia robi zawsze z grzybami i kapustą.. mmmm...
    A soczewica + pieczarki = smaczny bardzo duet :)

    pozdrawiam,

    e.

    OdpowiedzUsuń
  3. Justyno, dziękuję bardzo, czuję się zaszczycona:)

    Polko, moja babcia też robi przepyszne z kapustą i grzybami i 1.5 raza większe niż takie typowe, więc jest co jeść:)
    Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!