Tartaletki pigwa&jabłko

niedziela, 1 listopada 2009

Tartaletki pigwa&jabłko

Jak wcześniej wspominałam dostałam kilka pigw. Miałam dylemat w jaki sposób je wykorzystać i trochę czasu mi zajęło zanim się zdecydowałam. Oto jedna z moich propozycji znaleziona tu.

Składniki na 8 tartaletek

Składniki na ciasto (z oryginalnego przepisu wystarczy połowa ciasta)
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
170 g masła
4-5 łyżek wody
2 łyżeczki śmietany


Składniki na nadzienie:
3 duże pigwy
55 g masła
112 g cukru

Składniki na wierzch:
2 jabłka np. Granny Smith
łyżka cukru
55 g masła

Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody i śmietany umieszczamy w misce i wyrabiamy za pomocą robota lub wyrabiamy ręcznie na blacie. Następnie dodajemy wodę, a gdy ciasto będzie oporne w lepieniu się 1-2 łyżeczki śmietany.Wyrobione ciasto formujemy w kulę i zainiete w folię spożywczą wkładamy do lodówki na godzinę.

Pigwy obieramy, uwuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrowe plasterki. Na dużej patelni roztapiamy masło, wrzucamy pigwy i cukier, całość mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień i gotujemy, by pozbyć się całego płynu - około 40 minut, co jakiś czas mieszamy. Gdy to nastąpi odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość około 0.5 cm i wycinamy kółka, które umieszczamy w wysmarowanych masłem formkach. Na wierzch układamy nadzienie z pigwy.

Jabłka obieramy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy je w ciankie półplasterki i układamy na wierzchu tartaletek tak, by jeden plasterek zachodził na następny. Za pomocą pędzelka smarujemy jabłka roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż ciasto będzie złociste, a jabłka zaczną się rumienić.
Podawać ciepłe, najlepiej z kulką lodów waniliowych.

6 komentarzy

  1. och z pigwą , to ja się poczęstuje jedną , mogę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie piekłam tartaletek
    a przecież są takie ładne

    i pigwy Tata przywiózł ostatnio
    ach

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne tarteletki i pewnie niesamowicie aromatyczne za sprawą pigwy

    OdpowiedzUsuń
  4. W zasadzie to nam ta pigwa jakoś specjalnie nie zasmakowała, ale faktycznie aromatyczna i mocna jest.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!