Pudding jabłkowy

piątek, 13 listopada 2009

Pudding jabłkowy

Moja rodzina zdecydowanie bardziej woli ciasta (najlepiej, by były to serniki) niż tego typu desery. Ja wręcz przeciwnie. Jednak pudding jabłkowy smakował wszystkim. Przepis wyszperany tu.

Składniki na 4 porcje

2 duże jabłka np. Cortland, obrane pokrojone w małą kostkę
sok i skórka z połowy cytryny
2 x 1/4 szklanki (2x50 g) cukru brązowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki mąki samorosnącej (dałam zwykłą pszenną z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko

Dodatkowo:
cukier puder

W małej misce mieszamy jabłka, skórkę i sok z cytryny, cynamon i połowę cukru brązowego. Odstawiamy.
W drugiej misce ubijamy masło z pozostałym cukrem, następnie dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, mieszamy do połączenia, a później dosypujemy mąkę i mieszamy.

Masę jabłkową dzielimy na 4 porcje i umieszczamy ją w lekko natłuszczonych ramekinach. Jabłka przykrywamy ciastem.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Wierzch powinien być rumiany. Zostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie, przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem.

8 komentarzy

  1. Robiłam kiedyś coś podobnego. Zapiekane jabłka, ale bez ciasta. Smakowało obłędnie, więc domyślam się, że i Twoje musi robić wrażenie;)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja lubię i ciasta, i tego typu desery :). Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę porcję takiego jabłka , bo mi pachnie intensywnie przez ekran :) Ale, ja lubię jabłka i wszystkie jego pochodne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, jabłka na ciepło mają w sobie to coś! idealne na jesienne wieczory:)
    Pozdrawiam!

    Olu, ja to strasznie lubię takie różne ciepłe mamałygi, puddingi, budynie czy kaszki dla dzieci, choć innymi słodkościami też nie pogardzę.

    Szarlotku, proszę Cię bardzo. Oj, smaczne to, smaczne, kocham cynamon i jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygladaja pomimo swojego skromnego wygladu,wszystko,co na cieplo z jablkami i cynamonem jest ,jest pyszne :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, w pełni się zgadzam. Może stworzę akcję pt. weekend z dania z jabłkami i cynamonem?:) to by było całkiem przyjemne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Konsti, ciesze się, że deserek przypadł do gustu:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!